[開箱] FiiO FA9 六單元動鐵耳機開箱評測

繼上次玩過FiiO FA7之後,今次就玩下FA9。
相比起其他幾款我玩緊嘅耳機,FA9有比較明顯嘅提升,所以我就決定出FA9評測先。
作為目前FiiO FA純動鐵單元耳機系列嘅最頂級產品,FA9繼續係採用Knowles嘅動鐵單元、以DLP 3D打印技術製作嘅德國親膚樹脂外殼,不過使用嘅動鐵單元組合改變咗、加入咗「迷宮導管」設計,仲多咗個自助調音開關。
售價提升都大,FA7 *2。
有咩提升、有幾大改善同埋仲有咩不足,慢慢睇埋下文就知。

照樣係由開箱開始:

今次FA9嘅包裝唔似以往產品咁,有喺包裝正面印上型號同埋圖/產品輪廓。
咩竟然咩都冇,淨係得FiiO logo喺正中間。
哦,右上角仲有個Hi-Res logo,冇啦。
不過呢個唔係通用包裝盒,確實係FA9專用嘅,因為背面有印住FA9嘅基本參數。
作為旗艦產品 & FiiO目前最貴嘅耳機產品,包裝封面又冇圖又冇產品型號,真係扣咗唔少印象分。

拋開封套唔講,包裝嘅其他地方係冇咩問題嘅,
耳機同配件都一如既往咁整齊擺放喺入面,
今次仲送埋spinfit耳膠,大中細碼喺齊度(中碼預先套咗落耳機度)。

配件全家福。
不過我都係用返FiiO嘅均衡耳機套,比較啱我耳型。

「迷宮導管」我呢隻顏色比較難影清楚,
簡單嚟講就係形容耳機殼裡面兜咗幾個圈嘅聲學導管,
透過外殼可以望到導管好工整,雖然戴上耳就望唔到但都幾型。

至於耳機單元,雖然依然係用Knowles嘅動鐵,但今次用嘅動鐵單元組合就唔同咗,
除咗沿用返FA7嘅SWFK-31736(高頻&極高頻),中頻同低頻就改用EJ-33877(中頻)同埋HODVTEC-31618(低頻)。其中EJ-33877中頻單元經過 FiiO 同 Knowles 訂製改良。

外殼就同FA7一樣材質&工藝,手感同觀感都一樣,好正。
尤其係對比返普通膠殼嘅耳機,就更加覺得佢手感好。

然後就係耳機嘅調音開關,三個開關嘅用途,以及官方建議嘅調節組合可參閱下圖:

俾你估下,究竟邊個方塊係代表開關?
淺灰色小方塊,定係深灰色大長條?

⋯⋯答案係淺灰色。
我就一直以為深灰色大長條係代表開關,
估唔到係相反,睇咗網上其他評測先至發現。
結果我有相當長嘅一段時間,用咗同「均衡調音」模式相反嘅設定嚟聽⋯⋯
即係S1關、S2開、S3關,對應返就即係「高阻、高頻提升、中頻降低、低頻提升」,
而且仲覺得咁樣嘅聲都幾⋯⋯清新脫俗?

由於長時間都係用呢個setting嚟聽,評價唯有照出啦,當然之後都有試返官方推薦嘅「均衡調音」模式同埋「靚麗高音」模式。

再講多次,以下呢段評價係基於 S1關、S2開、S3關,對應返就即係「高阻、高頻提升、中頻降低、低頻提升」呢個自調嘅setting。

呢個模式之下,FA9明顯冇FA7咁易推,同樣M11 Pro低增益模式推,FA9需要比FA7調高25%音量先可以做到同FA7一樣咁大聲(即係FA7音量20/100嘅聲音同FA9音量25/100嘅聲音聽落差唔多大聲)。
另外,由於FA9耳機外殼大過FA7,配戴上係冇FA7咁舒適。
FA9嘅音場闊過FA7唔少,細節量都明顯多過FA7,我認為呢個差距都符合佢哋價位上嘅差距。
FA9嘅低頻量比FA7少,但質感就明顯好過FA7,鼓聲夠力水。
中頻聲音亦更加清晰,人聲比FA7更近,層次感都更好,樂器聲同人聲比起FA7分得更清。
高頻我諗因為調音關係,雖然FA9用嘅高頻單元同FA7一樣,但FA9嘅高頻表現好啲,鈸聲都更加清脆利落。

之後較返做「均衡調音」模式再聽過,
比起之前易推啲,但都係比FA7難推少少,
不過呢個模式我覺得同FA7嘅調音相差唔大,
啲聲感覺寬鬆啲、有多啲動圈feel,
但唔知點解我唔係咁鍾意呢個模式嘅聲。

再試埋「靚麗高音」模式(全部開關開啟),
呢個模式之下,FA9變到同FA7差唔多咁易推,
用手機直推嘅表現都好咗唔少(對比一開始嘅setting),
阻抗低咗,低頻量感都多咗少少。
三個setting入面我比較鍾意呢個,
但係最初嗰個setting我都覺得幾好。

見到FA9嘅價錢係FA7嘅double,我一開始都有啲卻步,
但實際聽過,佢嘅聲底又真係有聽得出幾明顯嘅提升,
仲可以自己調返個啱自己口味嘅聲,我就覺得買得過嘅。

I knew nothing about ChiFi few months ago and using few thousand to buy an IEm was totally unthinkable to me as I used few thousand to buy proper speakers but never a pair of earphones.

While surfing this forum, I tried few in MK and SSP and eventually brought the FH7 which I still think it really deserves more applause.

Thought of FA7 which costs more than FH7 but finally settled that hybrid should at least provide some assurance for a more complete sound range.....

Love to see more comparison with other IEms you have and even if it smells "fishy".

貴野.支持開箱,FIIO D 野穩陣~~~

有冇D用家大頭相參考下,睇得唔算好清楚

有冇D用家大頭相參考下,睇得唔算好清楚
tskso 發表於 2021-1-3 02:54

調高啲個mon嘅亮度應該會睇得清楚啲

回覆 5# hk133

已經試咗,唔緊要,覺得要大頭D睇得好D啫,係你影?

回覆  hk133

已經試咗,唔緊要,覺得要大頭D睇得好D啫,係你影?
tskso 發表於 2021-1-4 00:37

當然係我自己影啦,唔通出面啲攝影師會影得咁差都唔執相咩

回覆 7# hk133

我都有印象你之前D post風格差唔多,若果係冇執相的話,喑黑風格做得幾唔錯,有心機!我果D係求鬼其再手機執一餐出嚟

除咗mmcx 外
fiio 壞過頭一次,拎去整都配唔反個頭

多謝師兄review!!!!好仔細好有參考價值