[開箱] 盲狙Cambridge audio melomania touch 聽感分享

音源:小米9
藍芽模式: AptX TWS+
音頻模式:高性能
廠方:高性能模式可使用7小時
實測:40~50%音量下連續使用6.5小時仍有7%電量
耳翼耳膠皆使用L size

整體評語:低音貼音大聲但收得快,中頻高頻正常發揮,音場自然人聲樂器分離感有,特別適合聽流行及節奏感強樂曲,女聲女毒因為感覺不甜所以一般適合,確實的鑑聽取向,味精不濃因此沒有歌特別不適合,隔音中上,但冇一般耳棉耳機隔音咁好,續航力長有近7小時,連線能力極強不易斷線,舒適度極佳

穩定度:
神奇地好,未試過斷,斷一斷都冇,搭地鐵返放工時間深水埗去大學一路好穩定,巴士好穩定,行深水埗都好穩定,意外地好

缺點:
1冇Anc主動降躁

(但有親anc耳機應該都會體積大過佢唔少(?))

2皮質耳機盒難保養

有冇人教下可以點保養

3接觸面太廣易㩒到所以熄左大部分耳機操作尤其右邊增音量一項
攞出黎放耳仔時自動開機都會㩒到,㩒住時冇提示聲一個唔小心右邊hi住左你就會較到最大聲,咁就祝你就等去醫院啦,因為聽古典80%都夠曬聲,100%會死人的哦

聽感

聽流行曲60%音量啦,人聲同評測講一樣感覺中間適中唔前唔後,造到一種自然既音場感覺出黎,樂器同人聲分離感都有,低音感覺貼耳比較大聲但唔會搶左,量偏多但收得快既所以又唔會令中高頻冇左,eq較返低少少中低音同低音就幾啱我。

聽古典80%音量到啦,90%就最盡,100%音量未試過需要去到咁高,中音聽起黎唔會係好full 好甜,但整體唔會話好難聽入耳咁,行順耳耐聽方向,有d耳機會特登造到中音高音好突出好刺耳但呢隻絕對唔係,有d距離感既,聽多陣又覺得唔係真係咁差還好,算合格。

支持開箱

我都剛入左,音色唔錯,不過touch function成日誤按

via HKEPC Reader for Android

咩價位呢?

1230入手

師兄,請問那裡買到?

經price.com上官網order入code平50蚊

經price.com上官網order入code平50蚊

占士邦 發表於 2021-1-17 16:51

Thanks

交通燈下會唔會窒

交通燈下會唔會窒
tskso 發表於 2021-1-18 17:14

沒特別係交通燈下試
https://www.youtube.com/watch?v=PpvXKX7JIYE&t=507s
但條片好似試OK無斷