呢間惠州野都幾狼死,一次過出齊planar,amt,ribbon三款大耳。

聽聞,呢間野之前係做planar driver代工,Sendy Aiva 同埋clones(例如 BLON B20) 就係佢地d貨。
而家出自己野,隻gl2000比某肥佬youtuber讚到上天。。。
不過我已經太多planar,反而比較有興趣佢另外兩隻,gl850係amt 氣動driver(撼 HEDDphone?)、gl1200 全頻鋁帶 (撼 RAAL SR1a?)。

七八千人仔,有無師兄衝左。

http://www.goldplanar.com/list/3.html

回覆 16# cocteau

Amp仔推夠聲試下聲底夠架喇,易推嘅更加冇問題,blon 20 就麻煩D嘅,真係要足D推力先起功架,上次试Hifiman HE400se,手上有乜用乜,dc03夠大聲,耳仔受一陣大聲咁啦,open back 嘛

回覆  cocteau

深水埗麥記後巷
tskso 發表於 2021-1-16 02:32

咁可能晌巷仔試鋁帶都幾過癮!
不過佢要有部100w x 2 channel 既後級先比你試到。

呢對驚喜好大,仲要平,只係唔太鍾意個耳墊
tskso 發表於 2021-1-15 16:33

我本來都幾有興趣,聽師兄咁講,要去試下先得!

早幾日聽講ANANDA跌過落2000人仔,無留意真可惜

回覆 12# cocteau

深水埗麥記後巷

巷仔?
唔係好明。

係? 咁可能呢幾隻都真係有得試都未定。
cocteau 發表於 2021-1-15 20:51

嗰陣我喺巷仔試, 依家應該冇了

回覆  cocteau

果陣出Blon 20 時,有demo 試,先留意到大陸牛D造功唔差
tskso 發表於 2021-1-15 12:51

係? 咁可能呢幾隻都真係有得試都未定。

之前買ananda都有考慮過買gl2000,但無得試聽,比起叫做大牌子既ananda我找唔到理由唔買ananda去買金平面 ...
kk6166 發表於 2021-1-15 11:22

重點唔係旗鑑,而係佢個driver。
鋁帶有d優勢例如細節、高頻同空間感係連靜電都比唔到,當然前題係佢真係將鋁帶既優勢做到出黎先算,如果真係做到而唔係噱頭,七八千呢個價係“極平“。

至於gl2000同ananda比,我本身唔鍾意ananda,但同你一樣唔會盲衝gl2000,因為呢d冷門野好難放二手有好價。
但國外而家gl2000係同緊arya比,唔係ananda,可以就此估下佢係咩質素,不可盡信但都算係一種參考。