我做了一件錯事

本來退燒的我,最近身痕想試新野,把我最愛E12賣了.....................賣了第二日開始聽之前買左又完全無聽過既耳機包括 TA1....聽了2分鐘放反好繼續封印........聽了一會超級1 JR .....不錯,再聽反對PP還是這樣還好吧!

第二日帶JR反工聽,越聽越唔對路.........整體好糊..........繼續封印,第二日帶反對PP反工聽.....第一日還OK但總覺得缺少了什麼,第二日越聽越唔得,聲音覺得好單薄聲音範圍好大,但無密度人聲冷無感情,聲音就似在一個大平版扑傻瓜,一個個音符像一個個傻瓜在不同位置彈出來.........好空虛好生硬....

未買E12之前我聽PP覺得好OK好滿足,新買E12初聽覺得提升度不算好大同價錢不合比例,但原來我錯了................聽了E12幾個月宜家聽反其他耳機根本聽唔入耳,出去試過好多耳機由1K-萬幾都搞唔定聽唔入耳。
多數問題係聲低唔夠、密度唔夠、人聲唔好聽唔爪耳、完全無氣勢、細聲就聽唔到內容,大聲D聽到了扑傻瓜聲,多數問題都是高頻好刺耳.............低中高三頻不平衡............我現在好空虛,每日塞住個耳仔聽歌都覺得好空虛好不滿

宜家係瘦佬度定左對NS9希望會好D,如果都唔得我想試聽對雷吶J16,但如果唔好聽寄反去又可能要比稅,真係煩!可能要盲沖

本來退燒的我,最近身痕想試新野,把我最愛E12賣了.....................賣了第二日開始聽之前買左又完全無 ...
kk6166 發表於 2021-5-26 11:52

咁點解唔買番E12啊

咁點解唔買番E12啊
leungleung1234 發表於 2021-5-26 13:06

身痕想試新野

宜家打算等收到ns9試下o唔ok,如果都唔ok先再作打算了!

恭喜搵到心頭好,confirm 啱聽係好事,買返都係有限錢。

聽過好野,會發現買太多入門野真係哂時間哂錢

聽過好野,會發現買太多入門野真係哂時間哂錢
Mindhunter 發表於 2021-5-26 13:21

呢句真!聽一大堆入門至中價野,倒不如直上旗艦退燒來得直接

一個人太花心真係壞事

呢句真!聽一大堆入門至中價野,倒不如直上旗艦退燒來得直接

一個人太花心真係壞事 ...
kk6166 發表於 2021-5-26 13:25

確認自己係花心的人, 要買幾多隻旗艦先止倒痕 !?

NS9 可能都係錯,既然啱E12,先買番E12,再打算

最省錢就係從來不接觸好野(以前用開幾十蚊的耳機)
不過我都失敗左(雖然只係Marshall Major 1代)

呢句真,9成返不了轉頭;
食過好嘢仲食得返普通嘢?唔講都知(廢中之廢)