[開箱] 紫珊z4 - 尋回當日鍾意紫珊嘅原因 (一樓不定期更新)

3代同堂

啱啱夜晚9點到手
返到屋企,聽緊第八首歌,愈聽愈過癮
見到我個標題我諗你應該知道我滿唔滿意部機
紫珊老闆講部機微溫嘅description係啱嘅
聽到第八首嘅mf02s已經好有溫度
部機比想像中大部,不過照舊portable

----------------------------------------------------------------------
長話短說

-紫珊尋聲兩部機價位相近
非常同意果位師兄所講
呢個價位,沒有投訴嘅作品
甚至佢話紫珊可能連煙盒都做低埋
開頭我有啲猶疑,聽完信了
鍾意清水=尋聲
鍾意味道,尤其人聲=紫珊

---------------------------------------------------------------------------

聲音特點

聽返部紫珊t1 4497 mod by gad
兩者聲底非常相似
都係一個偏向氛圍感較重,暖底嘅player
但係表達聲音上面有啲唔同
應該係唔同DAC嘅緣故

PS點解個聽感係同t1mod做比較先
係因為當日俾果幾位師兄試t1 mod
幾位都覺得係唔錯嘅機
甚至有人試過之後話叫我唔玩嘅話放俾佢

用咗Someone Like You做個橫向左右AB測試
z4 vs t1 mod
耳機用zas,sd卡用Samsung EVO plus,2.5窿

t1 mod

t1 mod 嘅人聲聲音密度,同埋尾音氣聲明顯更加出色
人聲,琴音表現得有感情一啲
幾個鋼琴音鍵同時撳落去,聽到撳咗嘅係咩音
琴音係落鍵後嘅瞬間凝聚然後散開
聲場略細過z4
3分鐘左右,人聲疊聲部分t1 mod都可以分離到兩把人聲出嚟
但係仲係纏住一齊出嘅,冇話肢解得太厲害
t1 mod贏在質素(DAC)

z4

z4嘅人聲冇咁厚實,富空氣感啲,直白啲
表達著重係喉嚨聲,氣聲嘅修飾冇咁細致
鋼琴音嘅分離程度冇t1 mod咁好,咁立體,定位冇咁明確
琴音係按鍵後有啲delay先至係凝聚得最好嘅瞬間
琴音染色少啲
冇t1果種人聲同鋼琴音咁分得開,音樂感濃厚啲
整體氛圍感z4好啲,悠揚一啲
人聲疊聲位嘅分離度比t1mod好,但係冇咁一致,鬆散啲

------------------------------------------------------------------------------

優點:
-差電快(from果位比我更早到手嘅師兄)
-我聽完mf02s,聽佢都冇任何降級感
但係分析比02s弱啲
人聲一唱出嚟就除唔到耳機
-轉歌冇爆音 照舊食咗半秒左右

缺點:
-啲制對比以前有啲少少難撳,盲操唔理想
-ui照舊,有人話係反人類操作(睇嚟我唔係人類
-player mode啱啱有電話入,我放係附近有干擾
-啱啱試過係player附近用手機都有干擾聲(解決方法:專心聽歌
-藍牙功能有機會會有天線QC問題,有噠噠聲,要寄返去搞,嫌煩可以pass
-dsd256會有迪迪聲
諗唔到住。。。

500hkd(舊客價)到到手,真係衰啲講句:夫復何求!!

啱啱夜晚9點到手
返到屋企,聽緊第八首歌,愈聽愈過癮
見到我個標題我諗你應該知道我滿唔滿意部機
天大笑話 發表於 2021-7-20 22:45

等我,下星期到手,同我部Z2 Modded比較下先!

回覆 1# 天大笑話
C HING 想問部機可以作dac用嗎?

正啊, 我都期待緊, 依家部Z3 9038 被我玩mod 瓜左唔開心
聽返M11 同Z3 CS43198 mod 都無個種滿足感, 9038Q2M 太勁

介面係似Z3 純文字嗎? 啲file/folder排序有冇跟返名

回覆 3# daddylok

佢有一個純數字type c口
用嚟做手機DAC唔用手機電添(我用嚟做player多
,佢產品description有講)
我唔知會唔會有感人嘅干擾
啱啱有電話入係證實有少少干擾聲

回覆 4# saltyfatboy

係紫珊貴機嘅interface,順字母嘅file排序
不過我諗唔郁嘅話唔會係你鍾意嘅聲嚟
因為啲線條唔太sharp,人聲偏暖,我就好滿意啲聲嘅

回覆  saltyfatboy

不過我諗唔郁嘅話唔會係你鍾意嘅 ...
天大笑話 發表於 2021-7-20 23:42

4.4 同 2.5 質素如何 !?
因為好耐以前試過佢部 4497, 2.5 出黎D聲真係好普通 !

回覆 1# 天大笑話

不錯

回覆  saltyfatboy

不過我諗唔郁嘅話唔會係你鍾意嘅 ...
天大笑話 發表於 2021-7-20 23:42

聽你形容真係幾好咁,有機會真係要試下

回覆 7# countryboy

你問啱人,我一屋2.5
4.4得個轉插,轉頭答你
呢部機要聽平衡有個ui嘅制enable咗先有聲的(另外個師兄同我講的)