回復 dio

utws5 有冇連接問題?

via HKEPC Reader for Android
smallfaihk1111 發表於 2021-11-9 18:29

暫時唔覺, 係有時係盒到連左, 呢d小問題

回覆 11# dio

好難得有人會買齊呢兩款玩 , UTWS5 好早就留意拒 , 但完全雙無線都仲係怕唔多唔小會有另一邊斷接問題 ,
另一個問題就係 , 拒地呢D掛耳背的設計 , 個收音咪的位置設計所限 , 點都係及唔上咪放前面果推升級線咁好 , 加上拒無LDAC , 只有LHAC , 我部手機支援唔到..... , 我唔知差別多唔多 , 但係同一條線APTX HD 同LDAC 聽係LDAC 多D細節 , 數據上傳輸率有990K/s 真係強 , 下年高通仲有1.2M/s 的真CD級藍牙推出 , 到時真係連呢半條線都可以飛走埋 , 想起就爽爆 , 講返我想問的重點

Utws5 同 WU1 用同一隻耳機聽 , 一隻開ATPX HD , 一隻開LDAC , 聽唔聽得出分別 ?  
如果聽唔太出分別 , 呵呵 , 咁我過一排又整返隻玩下先 ( 到時應該D BUG 都改善埋 )

WU1 會好點,但分別不大

WU1 會好點,但分別不大
dio 發表於 2021-11-10 00:22

有你呢句又可以去敗了 , 問漏左樣 , 我見拒收音咪在最下面 ,  載左之後其實某D人會變左個方向會偏向對住耳後 , 物理上感覺會好差 , 但實際收音效果如何 ?

ps : 開箱Wu1 ,  變左Uwts5 答問大會

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

有你呢句又可以去敗了 , 問漏左樣 , 我見拒收音咪在最下面 ,  載左之後其實某D人會變左個方向會偏向對住 ...
netmen 發表於 2021-11-10 14:06

室內還可以,出街多人,坐車唔好諗了

室內還可以,出街多人,坐車唔好諗了
dio 發表於 2021-11-10 23:39

咁真係好遺憾 ,  睇來Wu1 能用一段時間了 , 今日去旺角 尖沙咀行左一圈 , 只有一次過十字路口同入地鐵的干擾 , TWS 都用過3 /4 隻 千元級別 , 都無拒咁穩定 , 我仲要係全程set死用LDAC 連接 , 睇來防干擾呢度有下過功夫 ( 但係點解拒D播放器又會易受干擾出背景雜聲..... ) , 睇來入小尾巴之前 , 我又中左另一種坑 , 假如會出wu2 , 我應該會直接盲陶

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

HIBY WU1 賣點是自家UAT藍芽技術,比LDAC更強
有 HIBY DAP 才能用到

痕痕地都想試下。

HIBY WU1 賣點是自家UAT藍芽技術,比LDAC更強
有 HIBY DAP 才能用到
louis0430 發表於 2021-11-11 21:25

其實我唔係好明拒呢個UAT定位 , 都帶埋部DAP出去 , 做乜仲要用藍牙..... , 依家再勁都好 , 高音位因為失真發出的毛刺感仲係死症 , 用有線依然係音質最高保證 , 依家係方便同音質要個平衡 , 但都開始接近了