部機打機成日 hang

我想問 會唔會係部機太熱會熱壞粒 CPU  ??
之前帶部機去 整機舖睇話  我部機太舊 , 粒 CPU 長期過熱熱到壞壞地
叫我換機換底版

但係我無錢 (老豆唔批 , 呀哥又唔肯夾錢!) 最後 淨係叫佢清下塵
就比翻部機我

依家天氣涼左  + 之前清完塵就 hang 少左了
請問 我部機重可以用幾耐??

P4 3.0GHz (好熱呀!)
1GB DDR RAM ( 512 KB x2 )
Radeon 9550XT
ASRock P4i65G 主版

原帖由 stormrider 於 2009-3-8 16:27 發表
我想問 會唔會係部機太熱會熱壞粒 CPU  ??
之前帶部機去 整機舖睇話  我部機太舊 , 粒 CPU 長期過熱熱到壞壞地
叫我換機換底版

但係我無錢 (老豆唔批 , 呀哥又唔肯夾錢!) 最後 淨係叫佢 ...

可以用到你打唔倒機果時
成部換左佢

換底板哂錢

可能你底板 d 電容已經爆左

你打開個箱影張相上黎睇下

我無相機呀 , sorry !

即係話 部機由得佢就算??
有時想掛下機 Foxy 下都 hang 真係好煩

可能係display card 問題

熱就自己降頻降壓行住先
不過學#2師兄咁講,可能爆電容都唔出奇.
我以前有fd 塊板cpu 則邊d電容成排爆又係成日hang 機
後尾幫佢換曬就無事

原帖由 ralf 於 2009-3-8 18:06 發表
熱就自己降頻降壓行住先
不過學#2師兄咁講,可能爆電容都唔出奇.
我以前有fd 塊板cpu 則邊d電容成排爆又係成日hang 機
後尾幫佢換曬就無事

請問點降壓降頻?
粒CPU 本身係 3GHz 的

你話 部機太舊 就有可能係爆電容  
爆左電容  係好易hang  開個IE 睇下又hang
未開到WINDOWS 又hang  真係爆左  
都係換架喇

原帖由 clai 於 2009-3-9 02:09 發表
你話 部機太舊 就有可能係爆電容  
爆左電容  係好易hang  開個IE 睇下又hang
未開到WINDOWS 又hang  真係爆左  
都係換架喇

就係咁啦!!!
開下 IE 又 hang , load Windows 又間唔中 hang 藍色畫面!!
唯有忍到 暑假啦

會唔會火牛唔夠力推