[求大大幫忙]新機砌左2個月,無故hang機!

我部機砌左2個月倒,砌完無耐就即刻試game(L4D)
我初初較high config玩,一去到高運算既位即刻定格,
乜都郁唔倒,d聲卡住o係度,唯有reboot
咁我以為display頂唔倒,較低d config,就冇咩點hang,
但有時去到高運算既位有時都hang
之後..唔單只玩game係咁,連有時用用下msn+firefox,聽聽下歌都會hang
hang既情況多數o係facebook,flash等等
但hang既次數好飄忽..有時一日hang幾次..有時2日都唔hang一次

我試過拎過塊底板,ram,cpu去代理度check
佢做哂我講有可能hang機既情況,都冇hang過
佢問我洗唔洗放低俾佢燒,但要等7日,我梗係唔制..

hdd check過冇bad sector
所有driver都係update既
bios冇up過
會唔會係我火牛有事呢?
ANTEC EA380
Vcore:1.216v
+3.3v:3.312v
+5v:5.008
+12v:12.672
o係everest睇+12v係1.88v 其實有冇問題?
希望咁多位可以幫下小弟
就算幫唔倒都好,都好感激你有睇過&思考過!

你有沒有試過你的WINDOWS

通常這個情況
1是電力不足
1是過熱(包括cpu/displaycard)
380w似有點不足
通風可好?

你都已經做左唔少步驟去搵出問題所在, 剩低兩個最大既可能性係火牛或者顯示卡問題

個windows 係自已裝 or 人地裝埋

原帖由 kentlee722 於 2009-3-20 10:17 AM 發表
通常這個情況
1是電力不足
1是過熱(包括cpu/displaycard)
380w似有點不足
通風可好?

cpu同display都冇過熱的,我用過riva tunner set過
380w 我都不知夠不夠..
通風ok的
謝謝你的回覆!

原帖由 Phil_123 於 2009-3-20 11:00 AM 發表
你都已經做左唔少步驟去搵出問題所在, 剩低兩個最大既可能性係火牛或者顯示卡問題

冇錯! display我問緊人借..
火牛就..拎去代理check嗎?

原帖由 wing9545 於 2009-3-20 11:21 AM 發表
個windows 係自已裝 or 人地裝埋

自己裝的

原帖由 sonichkhk 於 2009-3-20 09:35 AM 發表
你有沒有試過你的WINDOWS

即係點

3Dmark06 run 幾次pass 唔pass 到呀