如何試電源是否就快死

組裝一套新機 只有ram,電源是用舊, POWER 牛摩王 400W 3年, kingstom PC5500
其他是新買的2個月, 開機及裝files 時正常, 兩至三日後會不時說不見FILES, 今天入bios時藍色晝面時選config時死機.

請問有何方法試電源是否老化出不足功率? (沒有大power可借)

E5200, ASUS P5QLSE, WD640G, ASUS 4670, 2x1G Ram, Pioneer 217 DVD. (原本加segate 160G IDE, 怕電問題拆了後, 入BIOS仍死)

另外是否ICRH10配 ide是否有問題, 用IDE ROM, HD 裝機讀碟慢到想死.

謝謝

有得試都唔好試
試隻牛既最大output分分鐘會整死隻牛

如果冇保的話, 打開火牛睇下入面有冇漲cap啦
p.s.你隻牛如果係勁量牛的話, 建議你即刻換左佢

原帖由 hk3301t 於 2009-3-21 23:59 發表
組裝一套新機 只有ram,電源是用舊, POWER 牛摩王 400W 3年, kingstom PC5500
其他是新買的2個月, 開機及裝files 時正常, 兩至三日後會不時說不見FILES, 今天入bios時藍色晝面時選config時死機.

請問有何方法試電源 ...

唔似 火牛問題
用 winxpe boot 起, 掃毒,
再 format hdd, 重裝 windows. 網防毒.

出得新機都唔差在隻牛.................
無保可以睇睇隻牛有無爆cap/漲cap,專業D就用電容錶check電容uF值
反宜覺得係隻牛唔夠力推咁多野,無老化都建議你換新牛

原帖由 at123hk 於 2009-3-22 00:17 發表

唔似 火牛問題
用 winxpe boot 起, 掃毒,
再 format hdd, 重裝 windows. 網防毒.

在bios推 MENU BAR也死, 應該不太關中毒事.
現時拆了ide又好似沒事. 但不太想拆火牛看,  太大工程,
想看可否有其他方法如用電壓表度.

先謝謝你的回應.

電腦的命脈不要小觀

原帖由 sammyuch2 於 2009-3-22 03:16 發表

點解係勁量牛的話要換既?  
死啦. 我全屋3部都係用勁量牛架:funk:
會唔會有事架?

你試下換隻牛嚟試你有3個機都係勁量牛