(問題) XP 變身windows 7介面出事

之前睇雜誌介紹有個軟件叫"Seven Skin pack 2.0 Uitimate"係用來將XP介面扮成windows 7,等用家可以感受下windows 7個介面。 link : tinyurl.com/8362j   

我就傻下傻下去學人裝,點知安裝完後reboot部電腦時就出事喇,部機唔可以起動,仲左下面句野:-

STOP : c000021a unknown Hard Error
Unknown Hard Error

依家唔知點好,我試過入隻windows XP碟入部機再在BIO 選以CD 開機都唔得,最慘係我部機有好多FILE要返,最衰自己冇之前backup啦,各位師兄有冇方法可以救下我啊

原帖由 cash2004 於 2009-3-22 01:29 發表
之前睇雜誌介紹有個軟件叫"Seven Skin pack 2.0 Uitimate"係用來將XP介面扮成windows 7,等用家可以感受下windows 7個介面。 link : tinyurl.com/8362j   

我就傻下傻下去學人裝,點知安裝完後reboot部電腦 ...

要用英文window XP 先得 (上網d人講)
本 PC Three 冇講咩?
如果冇你可以投訴佢

你可以開多個partition黎裝一個新windows....then backup番d data

原帖由 2.4c 於 2009-3-22 01:33 發表

要用英文window XP 先得 (上網d人講)
本 PC Three 冇講咩?
如果冇你可以投訴佢

你可以開多個partition黎裝一個新windows....then backup番d data

佢冇話只係英文機先得呀

請問點樣開多個partition啊?? 依家都入唔到平時個xp 介面,一開機就出個句:
STOP : c000021a unknown Hard Error
Unknown Hard Error

之後部機就唔再郁囉

SUGGEST你用virtual pc試先下穩陣  

用 safe mode 入唔入到 windows ?

原帖由 amateur 於 2009-3-22 10:36 發表

如果入到就用系統還原, 去返未裝之前.

或者用 windows cd boot 起, 入安裝, 再入 repair.

先用WinPE boot CD/Linux boot CD開機,backup後重裝Windows吧

原帖由 amateur 於 2009-3-22 10:36 發表

入唔到window啊,一開機就算用safe mode入,都唔可以入到window 介面。只出了unknown hard error 句野。

原帖由 at123hk 於 2009-3-22 11:45 發表

如果入到就用系統還原, 去返未裝之前.

或者用 windows cd boot 起, 入安裝, 再入 repair.

我有隻window xp sp3碟,之前開過入部pc,以cd boot機都唔得啊,不過我記得之前部pc 裝時個xp 好似係sp2 ,唔知有冇影響???

原帖由 人中之龍 於 2009-3-22 12:53 發表
先用WinPE boot CD/Linux boot CD開機,backup後重裝Windows吧

WinPE boot CD/Linux boot CD係邊搵?? 我都打算重裝window ,不過完全起重唔到部機