奇怪的on board display + 新nvidia display 出VGA問題~~~

唔知大家有冇試過,我係用KVM連VGA ,問題係凡係有on board display的底板加佐張獨立nvidia新display card(如8500GT\9500GT)時,只要裝上新的nvidia driver後,VGA會無法顯示,但DVI   ok,應該係driver問題,因為只要把driver delete後就可以用得返,以上此情況出現過係3部唔同config的電腦身上,就算我裝返舊driver都唔得,唔知係唔係都關個KVM事,不過舊的nvidia display唔會有問題(如7300GT\7600GT之類)

e d叫撞程式-.-
最容易解法方法就係像你禁,Del 個Drive~我塊版都有內置,我做法係在Bios停用佢禁樣就唔會再發生。
我用緊牙石P5VDCMX2.0 版同N記7300GT AGP

原帖由 iorigiggs 於 2009-3-22 14:36 發表
唔知大家有冇試過,我係用KVM連VGA ,問題係凡係有on board display的底板加佐張獨立nvidia新display card(如8500GT\9500GT)時,只要裝上新的nvidia driver後,VGA會無法顯示,但DVI   ok,應該係driver問題,因為只要把dri ...

Disable the on board display card (from BIOS)

原帖由 patrickteng 於 2009-3-22 14:45 發表
e d叫撞程式-.-
最容易解法方法就係像你禁,Del 個Drive~我塊版都有內置,我做法係在Bios停用佢禁樣就唔會再發生。
我用緊牙石P5VDCMX2.0 版同N記7300GT AGP

但同類情況不會發生係GF 7系舊card身上喔,只會係8/9系身上

原帖由 happygo28 於 2009-3-22 14:54 發表

Disable the on board display card (from BIOS)

哈哈,我又未試過去Disable on board display card,唔知關唔關事

原帖由 Victorychan2002 於 2009-3-22 17:14 發表
what is the MB chipset, if it is nvidia, should no problem.

intel&ATI chipset

有無試過重新裝Windows??

原帖由 gas3000 於 2009-3-22 23:57 發表
有無試過重新裝Windows??

windows全部都喺重新裝完嘅,我可以肯定唔喺windows 問題,無論xp、vista都會出現哩個情況