2個月新機,經常hang機

新年時裝新機
第一個月沒有問題
第二個月開始, 差不多每日hang 一次
現在hang 得好密, 又唔會藍畫面, 又唔會 reboot
溫度 4x 度, check hard disk 無問題, SFC / Scannow 又無發現
請教大師們有無類似經驗, 及說說可能是什麼問題
我的系統 (沒有超頻)
E7400, Asus P5QL-E, WD 640, Kingstone (CL-5) 2G x 2
WinXP SP3, Antec EA-650, Gainward 9800GTX+
謝謝

原帖由 psplam 於 2009-3-23 16:42 發表
新年時裝新機
第一個月沒有問題
第二個月開始, 差不多每日hang 一次
現在hang 得好密, 又唔會藍畫面, 又唔會 reboot
溫度 4x 度, check hard disk 無問題, SFC / Scannow 又無發現
請教大師們有無類似經驗,  ...

試吓完全重裝 windows (format 埋個 hdd)

So what you're doing b4 hang? And what's the code on your blue screen?

係吙條ram有問題, 我早幾個星期既新機都係條ram有事, 狂hang.

我都係用嚟條Kingstone (CL-5) 2G x 2(短身版)

no blue screen
可能 ram 有事, 試下換個睇下

Use memtest to test the RAM.

之前都無問題
會唔會係s/w 撞only?
可以試下format

一建還原番一個月前
情況一樣
用 memtest86 check 過 RAM
又無出 error

原帖由 psplam 於 2009-3-24 00:32 發表
一建還原番一個月前
情況一樣
用 memtest86 check 過 RAM
又無出 error

WD640 HDD 用官方diagnostic tool check the HDD
行3DMark06 幾次睇下pass 唔 pass 到

我試過Ram有事但唔係hang機,而係會不定期reboot