無那那整撻那.......清塵後無野睇! (已解決)

今日加左個molibe rack,見個cpu風扇大塵,就拆出來清。插回風扇期間太大力,有一隻腳彎左,矯正後裝回之後就無野睇,部機又無響。
徵狀:無畫面,有時開機停一停再開,仲有一樣野補充,就係平時風扇轉速會先快1,2秒。之後就會慢返(係core2duo既功能吧)。而家一直都係轉得好快。
以下係我試過既野。
1.cpu仲會熱
2.clear過bios
3.重新插晒d線
4.換過cpu散熱膏
5.拎d ram出來就會一長兩短
6重插display card
7只插cpu,ram,火牛開機
8用風筒吹暖左再開機

config:e6600,p5b,8800gt,650W,2g RAM
麻煩各位師兄了。thx

最後攤左一兩日之後,又開返機真係唔知咩事.....可能佢.......發脾氣掛?多謝各位師兄help.

原帖由 jasongo 於 2009-3-27 17:00 發表

fan 的電源頭無隻脚, 即是mainboard 測唔到正常轉速 , 所以警告 B BB , 整番隻脚 la

fan腳?無ram先會bb聲,有ram就無聲。??

試吓再插睇吓得唔得

原帖由 jasongo 於 2009-3-27 17:04 發表
有一隻腳彎左

果隻腳已經搞掂左,cpu風扇check過係插得好實。

原帖由 jasongo 於 2009-3-27 17:15 發表

可能果隻腳的mainboard 的石位斷o左 , 部機你自砌定人地砌?

我自己砌既,應該唔會斷左掛,個風扇係郁都郁唔到。

唔明你邊隻腳斷
但 fanless cpu 都有畫面

用板, ram, u 開機, onboard display ( no hdd, rom, usb )

**我有塊 p35 開咗機5秒先 開 cpu fan **