部機開唔到...火牛個燈閃閃下

部腦通左電之後,按昇機制冇反應,之後一睇,部機後面既火牛個LED燈閃閃下
會唔會係火牛就快要死?定唔夠電?
我部機係compaq...用左5年到啦

火牛個燈??? 係唔係指機箱前的系統燈?

原帖由 hkce 於 2009-3-29 20:55 發表
火牛個燈??? 係唔係指機箱前的系統燈?

唔係,佢身已經有一個燈,通左電佢係有燈,唔會閃閃下

廠機牛通常後面都有個綠色既燈

原帖由 orz_gary21 於 2009-3-29 21:08 發表

唔係,佢身已經有一個燈,通左電佢係有燈,唔會閃閃下

OH.. 係唔係綠/紅色o既led?
如果你識少少電腦diy, 可試試一樣野,
先接去火牛電源線 -> 開機箱 -> 將火牛接去底板的power supply 除左
再接返火牛電源線, 個綠/紅色o既led 仲有冇閃?

不過好大可能係火牛有問題, 可以試試用第二個火牛開機

原帖由 hkce 於 2009-3-29 21:20 發表

OH.. 係唔係綠/紅色o既led?
如果你識少少電腦diy, 可試試一樣野,
先接去火牛電源線 -> 開機箱 -> 將火牛接去底板的power supply 除左
再接返火牛電源線, 個綠/紅色o既led 仲有冇閃?

不過好大可能係火牛有問題, 可以試試用第二個火牛開機

試完之後得左...係唔係火牛真係就快要死?
定其他問題?

都唔係好明樓主講梗乜.....

原帖由 orz_gary21 於 2009-3-29 21:26 發表

試完之後得左...係唔係火牛真係就快要死?
定其他問題?

如果火牛 所有接去電腦 電源都除左. 再插電比火牛都係閃.. 就一定係死左
如果個燈會定住長著, 可以試試先咩都唔插, 只比電火牛, 過一晚先再接電腦. 如果都係閃就問人借隻火牛試下啦

原帖由 hkce 於 2009-3-29 21:36 發表

如果火牛 所有接去電腦 電源都除左. 再插電比火牛都係閃.. 就一定係死左
如果個燈會定住長著, 可以試試先咩都唔插, 只比電火牛, 過一晚先再接電腦. 如果都係閃就問人借隻火牛試下啦

thank you~
如果我呢個情況...最多可以多幾耐?