開機時keyboard問題

本人使用asus p5q-e主機板,而且裝了express gate
一開機在選擇是否express gate時鍵盤有反應
在開機過程中鍵盤則沒有反應,不能進入bios
此外,在windows boot manager也不能選擇windows(我裝了win 7 +vista)
現在只能等待30秒進入win 7,進入了windows後鍵盤如常運作,完全沒有問題
p.s.我的鍵盤介面是usb

原帖由 kelvin2050 於 2009-3-30 12:45 發表
本人使用asus p5q-e主機板,而且裝了express gate
一開機在選擇是否express gate時鍵盤有反應
在開機過程中鍵盤則沒有反應,不能進入bios
此外,在windows boot manager也不能選擇windows(我裝了win 7 +vista)
現在只能等待30秒進入win 7,進入了windows後鍵盤如常運作,完全沒有問題
p.s.我的鍵盤介面是usb

似乎唔係 keyboard 有事,  提議打電話問 asua

clear BIOS先啦
唔得就上代理。

樓主可以入 bios 睇下  Legacy USB Support 係咪 Disabled左

原帖由 gas3000 於 2009-3-30 14:21 發表
clear BIOS先啦
唔得就上代理。

有冇咩風險?.?小弟中二炸好窮-.-

原帖由 k7xp 於 2009-3-30 17:18 發表
樓主可以入 bios 睇下  Legacy USB Support 係咪 Disabled左

你玩我-.-雖然我可以係express gate開機畫面度揀入bios,但個keyboard係bios度用唔到
點禁去果度-.-

用 usb 轉 ps2 個轉頭 你買 keyboard 應該有埋比你 就算冇買個咪得囉
做人個腦要識轉先得  D ching 教你 clear BIOS 你又驚
最好有人免費上門維修好唔好

原帖由 k7xp 於 2009-3-30 17:18 發表

多數係呢個問題... 試咗enable先講啦
唔係auto唔係disable係enable喎..

可能樓主真係想搵人上門維修呢-0- 咁就唔洗煩 有錢洗得鬼推磨