電腦最近經常響毫無先兆下重啟

冇裝新hw。
sw…最可疑既頂多都係得個遊戲既免cd crack,已經剷左,而且掃過毒,應該冇事。
諗住搵個hd tune 黎掃下error,有吱吱聲, 係咪可以做定身後事?
cpu、hdd、火牛都係熱力王, 用左大概兩年,唔通咁快就要換?

CONFIG?

有可能:
1.CPU散热问题(灰尘多)
2.火牛老化唔够电供应

deleted+no virus=/=no windows error
但我覺得係PSU 問題

原帖由 俾膠超 於 2009-4-11 15:56 發表
冇裝新hw。
sw…最可疑既頂多都係得個遊戲既免cd crack,已經剷左,而且掃過毒,應該冇事。
諗住搵個hd tune 黎掃下error,有吱吱聲, 係咪可以做定身後事?
cpu、hdd、火牛都係熱力王, 用左大概兩年,唔通咁快就要換?

個遊戲既免cd crack,已經剷左,而且掃過毒 , 唔等於冇事
個hd tune 黎掃下error,有吱吱聲 , 但有無 bad sectors 先

原帖由 oo2oo299999 於 2009-4-11 16:12 發表
CONFIG?

cpu、hdd、火牛既熱力王係得果三隻架姐, 初代P4、maxtor、gtr.
同埋係XP SP2,但用左咁耐都冇事。
原帖由 m_c 於 2009-4-11 16:40 發表
deleted+no virus=/=no windows error
但我覺得係PSU 問題

咁除左換隻新牛之外,仲有冇辦法證實係psu 問題?
原帖由 j2g4 於 2009-4-11 17:09 發表

個遊戲既免cd crack,已經剷左,而且掃過毒 , 唔等於冇事
個hd tune 黎掃下error,有吱吱聲 , 但有無 bad sectors 先

我意思係應該唔關軟件事。
唔敢掃落去。

1. 你upload file來呢度掃毒 http://www.virustotal.com/zh-tw/
2. 只係用跑車牛已經值得去換牛了,或者問朋友借牛試試先
3. XP SP2?? 無做Windows Update好易出事,因為Windows太多安全漏洞了

請提供詳細系統配置,估估下未必解訣到問題...................

原帖由 人中之龍 於 2009-4-11 18:10 發表
1. 你upload file來呢度掃毒 http://www.virustotal.com/zh-tw/
2. 只係用跑車牛已經值得去換牛了,或者問朋友借牛試試先
3. XP SP2?? 無做Windows Update好易出事,因為Win ...

個file 剷左哩, 要搵番既話就要成隻iso 重新bt。(不過bookmarked.

唔係我唔想update,而係個hdd 已經就快被隊爆。

詳細配置?我想知需要俾乜野資料大家,cap 圖就暫時好難俾到,因為一開機冇耐就重啟咯。