係未DISPLAY CARD 出事??

一開機LOAD BIOS 個陣
D 字浮下浮下咁...(D 字左右壇動...)
入到WINDOWS (VISTA SP1) 就無事...
唔知係未張DISPLAY CARD 出事呢?
定係個MON 係用 VGA
要用個DVI 轉VGA 個頭先會咁呢?
THX~

MAINBOARD: MAGIC PRO MP-AKGX Extreme GTS
DISPLAY: INNO3D GTX260-GOLD(216SP)896MDDR3HDMI+HDCP

冇得直接用DVI咩??
VGA線有干擾或者畫面有抖動其實都冇咩..display card應該就冇事拉..好大可能係接口有事.

原帖由 jimchoi 於 2009-4-11 20:07 發表
冇得直接用DVI咩??
VGA線有干擾或者畫面有抖動其實都冇咩..display card應該就冇事拉..好大可能係接口有事.

THX~~
但係如果係接口有事
點解入到WINDOW 就無抖動呢

同解像度有關掛...因為啱啱開機嘅時候解像度一般都係只有640X480(或者800X600)..如果你想知道係咪真係同解像度有關,你試下喺windows度將解像度教成640X480(800x600)就知道.

原帖由 jimchoi 於 2009-4-11 20:27 發表
同解像度有關掛...因為啱啱開機嘅時候解像度一般都係只有640X480(或者800X600)..如果你想知道係咪真係同解像度有關,你試下喺windows度將解像度教成640X480(800x600)就知道.

THX~~
剛剛試過係WINDOW 既RESOLUTION調到最低
但情況都係一樣

可能显示卡内存有问题,

原帖由 wukin32 於 2009-4-11 21:13 發表
可能显示卡内存有问题,

ANYWAY
都係聽日拎部機去CHECK~
唔該晒各位

我試過...
你入BIOS,再按LCD中的AUTO,之後就冇事.
如果唔得你最好出一出去~

可能是接口缺了一根信号,这样在某些显示器上就会这样