[求救]boot唔到機

在下新手一名,經驗尚淺,請各大大出手相助!
長話短說:
新機砌好一個月倒,config - i7 920, gigabyte ex58-ud4p, kingston ddr3 2gb x 3, gtx 285
平時開機係無問題的,但係之前玩game(Heroes V) ge時侯有時會出藍畫面hang機,都好啦,昨天再試 L4D ,一開都正工常常,但係玩第二場就好多時玩到中間hang機,之後boot機會不斷長響短bi,要得一陣先可以boot到機。

問題:
我懷疑係 ram/過熱 ge問題,其實cpu都有把 v8,會唔會係我唔識 set (無set) 而有問題呢?

謝解答!

其中一条内存可能有问题,试下检查下佢,或者一条一条拨出来试下,未必是过热的.

原帖由 wukin32 於 2009-4-14 10:52 發表
其中一条内存可能有问题,试下检查下佢,或者一条一条拨出来试下,未必是过热的.

其實之前都試過拔其中一條,但係都藍畫面hang,睇下今晚有冇時間試下第二條先,thx~
但係有冇人知gigabyte 底版長響短bi係話邊part 有問題呢?

原帖由 無頭漁夫 於 2009-4-14 12:56 PM 發表

其實之前都試過拔其中一條,但係都藍畫面hang,睇下今晚有冇時間試下第二條先,thx~
但係有冇人知gigabyte 底版長響短bi係話邊part 有問題呢?

似乎係Display Card或者RAM有問題了,RAM係要用memtest86+來test的,另外你的火牛是否夠力推高階display card+i7 CPU嗎??
Nvidia的官方網頁寫明Minimum System Power Requirement係550W,有外國網友建議single card要用大約650W火牛,SLI要用850W或以上,加上你的i7 CPU又係大食一族,一隻高火數又可靠的牛是不可缺少的
BIOS Award.jpg

回覆 4# 的帖子

我隻牛唔記得左係750w定800w,應該唔會唔夠

我個beep聲係不斷短響,所以睇表成日唔知係cpu overheat 定 memory...

多謝相助!

原帖由 無頭漁夫 於 2009-4-14 02:16 PM 發表
我隻牛唔記得左係750w定800w,應該唔會唔夠

我個beep聲係不斷短響,所以睇表成日唔知係cpu overheat 定 memory...

多謝相助!

RAM係要用memtest86+來test的,你試下逐條RAM行下吧
http://www.memtest.org/
http://www.memtest.org/download/2.11/memtest86+-2.11.iso.zip

1.燒CD
2.CD開機會自動run
3.行幾小時後(有d專業人士建議行24小時),睇睇有無error,see photo,見紅即係有事

Memtest86+ 2.11a.jpg
Memtest86+ 2.11b.jpg

尋晚搞左幾個鐘,無發現有ERROR,因為有一條RAM直頭run 唔到 memtest,出 unexpected halt / 自動reboot...

我應該問返正都先定直接問kingston 代理?

不斷長響短bi?
是否響 22 聲?

原帖由 threec 於 2009-4-15 11:41 發表
不斷長響短bi?
是否響 22 聲?

差唔多,響左大慨 4~5s,停一陣又再響咁

原帖由 無頭漁夫 於 2009-4-15 11:42 發表 [img]http://w[/img]
差唔多,響左大慨 4~5s,停一陣又再響咁

咁應該係 ram 既問題了,之前我都試過同你一樣既情況,甚麼都無郁,只換左對 ram 就全部無事了。