火牛係唔係唔夠力or.......?

想問各位師兄,係唔係火牛唔夠力會令電腦load 完 windows logo就停係唔到唔動,要重開機試幾次先得?定係硬碟有問題(08年未買),我之前用開Vista時無e個問題,但一轉返做windows xp(全部正版)。就開始禁樣,test過幾種防毒都話無事,看過電腦溫度停係47--49度(有做好對流系統)。希望各位解答。

my computer
AMD 7750 CPU(原裝Fan)
w.D 320GB  7200rm
ASUS M3A78-EM
OCZ 2GB DDR800 X2
Coolmaxxxxx  430W 火午(用了2年幾,過保養後清潔多次無事)
內置顯卡
8X HL DVD-RW
F.DD型內置讀卡器
12CM Coolmaxxxx  刀型Fan

thx all

如果係火牛問題, 你部機應該會 Reboot / Boot 唔起。
我該過 2 次同樣情況, 第一次係 HDD 有 Bad sector (要Boot 幾次機先成功入 Windows), 第二次係內置 Card Reader 燒左 (部機Boot 唔起, 攪到我以為火牛/底板有事)

我認為你個 Case 係 HDD 有 Bad sector。

你係點樣uninstall vista再裝xp?

原帖由 grandninja 於 2009-6-4 16:13 發表
如果係火牛問題, 你部機應該會 Reboot / Boot 唔起。
我該過 2 次同樣情況, 第一次係 HDD 有 Bad sector (要Boot 幾次機先成功入 Windows), 第二次係內置 Card Reader 燒左 (部機Boot 唔起, 攪到我以為火牛/底板有事)

我認為你個 Case 係 HDD 有 Bad sector。

card reader 用到=v=,禁看來9成隻硬碟有問題,等我拿去代理問問先,有無應急方法?

先謝過師兄

原帖由 Victorychan2002 於 2009-6-4 16:48 發表
check HD have bad sector or not, if no, then should be windows problem, try to reinstall windows again.

我估正如師兄所講,應該係bad sector,加因我都成日BT -.-我今晚回家行一次壞軌test。
因為照計唔會新裝windows xp (sp3黎)唔會禁樣-.-

麻煩哂師兄

原帖由 happy_gemini 於 2009-6-4 16:59 發表
你係點樣uninstall vista再裝xp?

按F8選光碟機,boot XP碟,然後用XP碟格式化做NTFS(快速),等安裝完成。

driver有冇裝錯?
上asus睇下你個mb現時嘅bios有冇bug.

原帖由 patrickteng 於 2009-6-4 17:35 發表

我估正如師兄所講,應該係bad sector,加因我都成日BT -.-我今晚回家行一次壞軌test。
因為照計唔會新裝windows xp (sp3黎)唔會禁樣-.-

麻煩哂師兄

用w.D 原廠工具程式check