建議閣下不要用 , 你的電腦已經不穩定
若更新時出現藍畫面 , 後果更加不能預計
但若作實驗那又不妨一試

原帖由 winekeung520 於 2009-6-8 23:34 發表

我搵唔到個 ASUS TOOLS 呀??可唔可以話我知呀?

主機板 Aflash BIOS 更新步驟
主機板Awdflash BIOS更新步驟
主機板 Afudos BIOS 更新步驟  呢D都唔識用

咁你有冇底板隻碟??

師兄,你用Windows 7有BSOD有乜咁奇,測試版的OS並非用作工作用,因為測試版會有bugs,加上driver同software support並未成熟,建議你用Dual Boot,看看是否用XP/Vista有無BSOD,想體驗Windows 7時才boot去另一Windows吧

原帖由 dicky814 於 2009-6-9 13:39 發表

咁你有冇底板隻碟??

有低板碟~ 都試過up最新bios但好似唔得~~

原帖由 人中之龍 於 2009-6-9 13:48 發表
師兄,你用Windows 7有BSOD有乜咁奇,測試版的OS並非用作工作用,因為測試版會有bugs,加上driver同software support並未成熟,建議你用Dual Boot,看看是否用XP/Vista有無BSOD,想體驗Windows 7時才boot去另一Windows吧

之前用Vista都係咁先裝win7試下...部腦係我比左我細老..而家用緊自己部機....

原帖由 winekeung520 於 2009-6-9 01:54 PM 發表

之前用Vista都係咁先裝win7試下...部腦係我比左我細老..而家用緊自己部機....

先用memtest86+行1 pass試RAM
http://www.memtest.org/download/2.11/memtest86+-2.11.iso.zip

解壓後燒CD,CD-ROM開機就會自已RUN,行1 pass後睇睇有無error,佢自已唔會停,行1 pass後襟esc就可以reboot機

Memtest86+ 2.11a.jpg
Memtest86+ 2.11b.jpg

原帖由 人中之龍 於 2009-6-9 14:07 發表

先用memtest86+行1 pass試RAM
http://www.memtest.org/download/2.11/memtest86+-2.11.iso.zip

解壓後燒CD,CD-ROM開機就會自已RUN,行1 pass後睇睇有無error,佢自已唔會停,行1 pass後襟esc就可以reboot機

ok 我而家先去搵隻cd r燒出黎試下先
仲有呢想搭單問下呢 我幫佢裝左隻
Terminator Salvation 2018 但入game既時候就彈呢個野出來(有圖)姐係咪win7唔支援隻game呢

win7玩唔到Terminator Salvation ??

插隻WINDOW碟入去修復唔得?

原帖由 wingyat92 於 2009-6-9 14:27 發表
插隻WINDOW碟入去修復唔得?

你指係隻win7碟 ?? 我未試過修復...我用緊win7 7137

回覆 26# 的帖子

龍兄~ 用memtest86+行左 35:53 仲要行幾耐先行完第1PASS嫁呢??