部機load完windows 個logo後自動開機? 詳細情形如內文

如題, 當load完後就自動restart, 而入safe mode就好正常, 唔會reboot. 請問會系咩問題呢? 初步排除了window的問題, 因為window從裝過數次. 如果系hardware 問題, 會系邊part出事呢? 底板電容無突起or爆醬.

driver / startup program有問題

原帖由 blazer2007 於 2009-6-9 13:24 發表
如題, 當load完後就自動restart, 而入safe mode就好正常, 唔會reboot. 請問會系咩問題呢? 初步排除了window的問題, 因為window從裝過數次. 如果系hardware 問題, 會系邊part出事呢? 底板電容無突起or爆醬.

window從裝過數次後,未安裝任何program & drivers,純windows 都會 reboot ma

會..剛裝完, 咩sw都無裝..剛裝完可正常入去window, 但系一重新啟動後就出事..一load完window logo就reboot..會系邊度死呢?

回覆 4# 的帖子

你有用memtest 檢查過記憶體?

原帖由 blazer2007 於 2009-6-10 12:54 發表
會..剛裝完, 咩sw都無裝..剛裝完可正常入去window, 但系一重新啟動後就出事..一load完window logo就reboot..會系邊度死呢?

hardware problem~
部机用咩配置?
先用上面個位check memory
再check mp cap 有無爆/脹度
再check埋 hdd& psu

呢d case好麻煩,要慢慢試,逐個driver同startup program試,先知邊個撞左

原帖由 人中之龍 於 2009-6-10 14:41 發表
呢d case好麻煩,要慢慢試,逐個driver同startup program試,先知邊個撞左

佢唔係話已經重裝過windows幾次咩
不過都要睇下佢係咪用windows原裝

原帖由 littletiger 於 2009-6-10 02:49 PM 發表

佢唔係話已經重裝過windows幾次咩
不過都要睇下佢係咪用windows原裝

但係佢乜都未裝係入到Windows的
有可能係用整合CD而非原裝CD搞到咁

咁樓主用咩windows CD裝