咁既情況下, 係咪唔洗再試?

各位高手,

我部電腦新買一年無耐, 當時算係top config, CPU 係AMD 四核9850

大概半年前開始, 間唔中會死機 (成個畫面hold 住要reboot 果隻)

而我通常夜晚會長開用黎BT, 自從開始死機後, 我發覺長開的話, 第二朝早部機會無故熄機

小弟之前因學業繁忙, 一直無理到, 近排同朋友討論過, 都覺得係散熱問題

o係朋友介紹下睇到呢個討論區, 裝左網友推介既everest

平常狀態: 50 至60 度
繁忙狀態: 60 至 70 度

我諗呢個數據應該係幾正常, 可是當我用everest個tool "System Stability Test", 將個cpu load到100%時, 就直接自動熄機了 (死機前CPU溫度67度)

咁既情況下, 係咪唔洗再試?
死機同散熱無關, 係CPU的問題, 可以直接拎去保養?

===============

config如下(一年前)

AMD Phenom Quad-Core 9850 = HKD 1,840.00
Display Card 顯示卡: Galaxy GeForce 9600GT (Over Clock / HDMI) = HKD 999.00
DVD Writer - 內置: LG GSA-H55L / LG GH20NS10 = HKD 210.00
Harddisk 硬碟: Seagate ST3500320AS = HKD 688.00
Power Supply 電源 : Delta SERVERPOWER 550W = HKD 560.00
Gigabyte GA-MA790X-DS4 = HKD 1,300.00  
RAM 記憶體: A-data DDR2 800 (4GB) X 1 = HKD 588.00

我覺得再換一粒都會一樣

會唔會牛牛唔夠電呢??

我覺得係板/牛問題多

BTW點解次次問親問題十個有九都冇人識得講哂自己個CONFIG出黎既?
最後講到唔知幾多版之後先知道原來係雞野出事

原帖由 inori 於 2009-6-10 10:20 發表
我覺得係板/牛問題多

BTW點解次次問親問題十個有九都冇人識得講哂自己個CONFIG出黎既?
最後講到唔知幾多版之後先知道原來係雞野出事

係我都唔記得xd
太心急想解決問題
問左先算hoho
等樓主返來先算=[

原帖由 ~eddy~ 於 2009-6-10 10:46 發表

係我都唔記得xd
太心急想解決問題
問左先算hoho
等樓主返來先算=[

唔好意思, 個config 張list 擺左係office
岩岩先o係office 睇到, post返出黎先

config如下(一年前)

AMD Phenom Quad-Core 9850 = HKD 1,840.00
Display Card 顯示卡: Galaxy GeForce 9600GT (Over Clock / HDMI) = HKD 999.00
DVD Writer - 內置: LG GSA-H55L / LG GH20NS10 = HKD 210.00
Harddisk 硬碟: Seagate ST3500320AS = HKD 688.00
Power Supply 電源 : Delta SERVERPOWER 550W = HKD 560.00
Gigabyte GA-MA790X-DS4 = HKD 1,300.00  
RAM 記憶體: A-data DDR2 800 (4GB) X 1 = HKD 588.00

原帖由 ~eddy~ 於 2009-6-10 10:20 發表
會唔會牛牛唔夠電呢??

牛牛係delta server 550 w 哦, 想當年....呢隻牛牛好受歡迎, 但係而家好似無乜人用

原帖由 hkroberto 於 2009-6-10 10:54 發表

牛牛係delta server 550 w 哦, 想當年....呢隻牛牛好受歡迎, 但係而家好似無乜人用

樓主
我前2日得閒冇野做
汁線+fan再排位
跟住用左陣
尋晚諗到個新排位
又再汁過
跟住今日開開下機無lala關左(u,hdd,display冇樣過60度)
再汁返d線....冇事la wo
你洗唔洗試下?

原帖由 hkroberto 於 2009-6-10 10:54 AM 發表

Delta SERVERPOWER 550W
上年暑假都幫FD出左幾隻,唔錯
依家冇人用係因為冇pci-e 8pin
得兩個pci-e 6pin,想玩sli,cf都唔得,個樣又唔夠人地海盜型,所以冇人問津
Delta 應該信得過,睇黎你要試下清一清成部機...
試下拆哂d野出黎清一清塵先,再砌番好佢,落d新既散熱膏,執好d線,順手clear coms ,睇下情況有冇改善
如果問到人借另一隻牛比你試就更加好啦

睇下係唔係CPU過熱,我之前都係甘,毛拉拉自己關機,一開cpu fan 發覺D散熱膏好少同硬晒,換上新的,立刻冇問題囉~~