已知部機死左底板, 想比舖頭換, 公價幾多度?

如題般, 我想問比如我去D電腦舖幫趁佢地買底板, 想佢地幫手換埋要加幾錢度? 我費事自己搞又拆又上螺絲好鬼煩.

頭先去廣場一間電腦舖問過下, 我係熟客成日幫佢買野, 佢就話150元+底板價錢同我搞掂佢, 但係佢地的板全部唔啱我部機(佢地得2channel ram槽), 我部機就4條槽嗰隻. 所以就唔得

請指教...THX

原帖由 GL27 於 2009-6-10 15:06 發表
如題般, 我想問比如我去D電腦舖幫趁佢地買底板, 想佢地幫手換埋要加幾錢度? 我費事自己搞又拆又上螺絲好鬼煩.

頭先去廣場一間電腦舖問過下, 我係熟客成日幫佢買野, 佢就話150元+底板價錢同我搞掂佢, 但係佢地的板全部唔啱我部機(佢地得2channel ram槽), 我部機就4條槽嗰隻. 所以就唔得

請指教...THX

上A-shop

原帖由 raymondchan338 於 2009-6-10 15:07 發表

上A-shop

Thx for reply , 但係想問問乜野係A-Shop? 係咪專幫人砌機嗰d? 可靠嗎?

原帖由 GL27 於 2009-6-10 15:10 發表

Thx for reply , 但係想問問乜野係A-Shop? 係咪專幫人砌機嗰d? 可靠嗎?

A SHOP係呢個論壇的店
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

原帖由 GL27 於 2009-6-10 15:06 發表

請指教...THX

一定要插 4 條 RAM ?

WHat is your old motherboard?

You may need to install window again
that cost a lot

原帖由 KEWPIE 於 2009-6-10 15:24 發表
WHat is your old motherboard?

You may need to install window again
that cost a lot

Gigabyte motherboard, why need to re-install Windows?

原帖由 艇王 於 2009-6-10 15:24 發表

一定要插 4 條 RAM ?

當然, 因為我1GB X 4條 = 4GB, 雖然XP只認到3GB, 但我嗰D RAM好似一定要2條2條咁插先得, 唔知係咪?

your new Mb seems not  the same as the old one

maybe cannot boot to window

講到依家, 都未了解你果部咩機, 用緊咩config.....