電腦開機問題

幫個朋友檢查下點解開唔到機, 我覺得係主機板問題

INTEL d865perl

只插火牛,底板,RAM
現象:按電源, 風扇轉, 睇落去好似運作到, 按著電源6秒就熄機, 但放手會自己著返, 搞左好耐先熄到....

插左顯示卡
現象: 按電源, 風扇唔轉, 底板及機箱前置有綠色LED著左
問題係顯示卡沒有外置電源,係咪開唔到機? 我見佢個電源位插到斜左

唔知各位人兄覺得係咪底板壞左呢? 仲有冇方法試到呢? 十分感謝

有可能死火牛

原帖由 夢想藍空 於 2009-6-12 13:26 發表
幫個朋友檢查下點解開唔到機, 我覺得係主機板問題

INTEL d865perl

只插火牛,底板,RAM
現象:按電源, 風扇轉, 睇落去好似運作到, 按著電源6秒就熄機, 但放手會自己著返, 搞左好耐先熄 ...

There has a chance for ON/OFF switch problem. Try to short the jumpers for power-on machine

原帖由 夢想藍空 於 2009-6-12 13:26 發表
插左顯示卡
現象: 按電源, 風扇唔轉, 底板及機箱前置有綠色LED著左
問題係顯示卡沒有外置電源,係咪開唔到機? 我見佢個電源位插到斜左

if the display card need additional power , then it is required

原帖由 augustnet 於 2009-6-12 16:09 發表
有可能死火牛

已經用另一隻火牛試過, 情況都係一樣

原帖由 hwawong 於 2009-6-12 17:45 發表

There has a chance for ON/OFF switch problem. Try to short the jumpers for power-on machine

用過另一個機箱來開機, 都係一樣

原帖由 夢想藍空 於 2009-6-13 00:10 發表

用過另一個機箱來開機, 都係一樣

If you can confirm the problem is not the ON/OFF switch and the power-supply.
Mostly the problem should be caused by the mother board. Check again.

For the mother board, there has no VGA on board and display card is required.
Please look for a good display card for test.  ( Correct me if this is wrong )