開機時部機自動重新開機入唔到window

各位 c兄,
小弟近日開機個陣未入到window就自動重新開機, 但刈陣時就比我入到桌到.
我有2隻hdd  一隻係xp, 另一隻係新裝的vista
我用vista同xp都係咁,要重新開機

其實出左咩事呢? 小分近日要趕pj 好需要用 但次次關左機又要撞好多次重新開機先入到window

c兄們有冇方法教教小弟解決呢個問題
先行謝禮 !!

回覆 1# 的帖子

過熱? --> BIOS show CPU 幾多度?
火牛? --> BIOS show 電壓有冇上落好大
Ram? --> 一條一條 用 memtest 試?

唔敢講一定係..但係可以睇一睇先...有錯請指正..

原帖由 gn01301683 於 2009-10-21 20:36 發表
各位 c兄,
小弟近日開機個陣未入到window就自動重新開機, 但刈陣時就比我入到桌到.
我有2隻hdd  一隻係xp, 另一隻係新裝的vista
我用vista同xp都係咁,要重新開機

其實出左咩事呢? 小分近日要趕pj 好需要用 但次次關左機又要撞好多次重新開機先入到window

c兄們有冇方法教教小弟解決呢個問題
先行謝禮 !!

試試打開機箱用風扇吹住,  睇睇有冇起色.

另外火牛老化亦會boot 唔起.

原帖由 calvinlkc 於 2009-10-21 20:49 發表
過熱? --> BIOS show CPU 幾多度?
火牛? --> BIOS show 電壓有冇上落好大
Ram? --> 一條一條 用 memtest 試?

唔敢講一定係..但係可以睇一睇先...有錯請指正..

報告:
cpu 31度 1.08v
火牛 都算穩定 +/-5
ram得一條

原帖由 happygo28 於 2009-10-21 20:54 發表

試試打開機箱用風扇吹住,  睇睇有冇起色.

另外火牛老化亦會boot 唔起.

都係冇起息...火牛買左唔夠5個月 咁快老化

回覆 4# 的帖子

唔好意思....電壓應該話 足唔足V ....會唔會有D 低得好勁...

HDD 如果甩淨一隻行 會唔會都係 reboot?
Ram <---可以行下memtest

原帖由 calvinlkc 於 2009-10-21 22:10 發表
唔好意思....電壓應該話 足唔足V ....會唔會有D 低得好勁...

HDD 如果甩淨一隻行 會唔會都係 reboot?
Ram  

點睇足唔足V 因為我用EVEREST 唔太識睇
HDD個到 淨行一個都係REBOOT
RAM個邊E+做緊MENTEST

回覆 7# 的帖子

Voltage Values 果度 左邊有 +3.3v , +12v ,+5v ,
右邊show 果個會唔會 低過 左邊果個好多(好似+ - 5%)

最近見既係usb 出事
試下乜都唔好插
只插mon
之後開機
如果得既話
一樣樣慢慢插番入去
邊樣出事  好快就知