求教, 電腦shut down 唔到。

求教, 呢排發現部電腦click shut down後, system係shut down左, 但部機風扇重著緊, display card重有電到(隔左一晚張card重熱),  唔知各位師兄有無試過?

原帖由 gavl 於 2009-10-22 01:02 發表
求教, 呢排發現部電腦click shut down後, system係shut down左, 但部機風扇重著緊, display card重有電到(隔左一晚張card重熱),  唔知各位師兄有無試過?

機箱風扇、CPU風扇?

BIOS 有冇郁過黎?是否enable 左wake on xxx 呀?

is case fans, 同張card (heat sink 位置好熱),bios 記得就無聽日返office double check。

用咩OS???
如果你肯定熄左機但仲有電

你試下直接熄電.....
然後開番機睇下OS有冇鬧你~~~
如果沒的話
可能BIOS / 火牛問題~
有的話OS可能未完全處於關機狀態~

原帖由 kakingho 於 2009-10-22 02:15 發表
用咩OS???
如果你肯定熄左機但仲有電

你試下直接熄電.....
然後開番機睇下OS有冇鬧你~~~
如果沒的話
可能BIOS / 火牛問題~
有的話OS可能未完全處於關機狀態~

之前轉用Vista時換埋隻Antec 550W true power,之後就發現呢個問題,以為係Vista問題目(我有個朋友都試過),而家轉用返XP仍然有問題。
BIOS聽日check,power supply只係用左一個月。
Thanks! will check every possiblility soon.

原帖由 gavl 於 2009-10-22 02:05 發表
is case fans, 同張card (heat sink 位置好熱),bios 記得就無聽日返office double check。

係咪display card既 heat sink?Display card 是要插電果種?
case fans 有電這點好怪。
檢查chasis 接落底板既On Off 有冇接錯
原帖由 gavl 於 2009-10-22 02:49 發表

之前轉用Vista時換埋隻Antec 550W true power,之後就發現呢個問題,以為係Vista問題目(我有個朋友都試過),而家轉用返XP仍然有問題。
BIOS聽日check,power supply只係用左一個月。
Thanks! will check every possiblility soon.

如果剩係換牛,斷估BIOS應該冇郁過。
你檢查完後試試換隻舊牛落去啦。

原帖由 Victorychan2002 於 2009-10-23 09:50 發表
if not PS problem, then  should be the windows problem, try reinstall win.
Windows 唔會自動熄機唔會係 Windows 問題, 一係主機板問題, 一係火牛問題

呢的情況似 Windows is in sleep mode and
do not enter shutdown mode. Check bios
and power managment