[求助]部notebook既CPU經常鎖住係一半時脈(即使full load)

Model: Dell Inspiron 6400
CPU: Core 2 Duo T5600 1.83GHz
電源選項:一直開啟
我知道Intel既CPU有SpeedStep,會係閒置既時候降低CPU既時脈,但問題係我經常發現係full load個時CPU仍然鎖住係約一半時脈(997MHz),令到程式既運行速度變得好慢
我檢查過部notebook既BIOS,亦無選項可以關掉此功能
呢個情況已經發生左幾個星期,但我並唔肯定係咪幾個星期前發生...
請問有無人知道部notebook究竟發生左什麼問題?又有無解決方法可以提供?謝謝各位

有冇裝 intel chipset driver ?

原帖由 happygo28 於 2009-10-23 07:44 發表
有冇裝 intel chipset driver ?
可唔可以提供多d資料?
佢並唔係所有時間都鎖住係997MHz,而係有d時候full load識去返1830MHz,有d時候即使full load都會鎖住係997MHz...

原帖由 Victorychan2002 於 2009-10-23 09:44 發表
maybe energy save program fix the clock to increase use time.
但係我部notebook係長期插住濕電的
同埋你指既program,可唔可以俾多d詳細資料?

XP or VISTA ?

原帖由 amd886 於 2009-10-23 17:00 發表
XP or VISTA ?
XP,sorry我漏左講 我補充下

係咪選左最小電源管理?

原帖由 amd886 於 2009-10-23 20:19 發表
係咪選左最小電源管理?
應該係"一直開啟"
補充資料:呢個情況已經發生左幾個星期,但我並唔肯定係咪幾個星期前發生