[新手問題] 請問開左cnq後個頻率係咪會逐秒變?

個標題問得唔好~
我想問係VISTA開左CNQ後, 我係IDLE既時候,係咪都會一秒至三秒內頻率不斷跳動?
個RANGE係800MHz~3200MHz內跳@IDLE, 咁樣係咪正常?
明明IDLE, 但睇住個電壓同CLOCK差唔多每秒係咁跳~~
THANK YOU!!!

是,因省電,同intel個功能差不多,正常不做野,會降頻

原帖由 1357531 於 2009-10-26 21:26 發表
是,因省電,同intel個功能差不多,正常不做野,會降頻

THANK YOU回答~~
咁我想知我IDLE時每幾秒鐘個頻率都會係咁轉, 800MHz to 2100MHz to 2500MHz to 800MHz, 因為見佢IDLE時每一至4秒就跳, 想知係咪正常呢?

原帖由 ofungo 於 2009-10-26 21:39 發表

咁我想知我IDLE時每幾秒鐘個頻率都會係咁轉, 800MHz to 2100MHz to 2500MHz to 800MHz, 因為見佢IDLE時每一至4秒就跳, 想知係咪正常呢?

可能有野有背景作業用緊cpu資源,你可按ctrl+alt+del>處理程序,看看有咩軟件在cpu果欄跳緊,當然你一用PC佢都會因應你工作對cpu負荷,調頻

原帖由 ofungo 於 2009-10-26 21:39 發表

每秒都會有少少程式行緊
所以會成日變
但唔緊要
成日變唔會有問題