不知名的死機

這個狀況已經一個月
試過重裝windows
試過拆ram 每條試下
徵狀:
1.開機時等左好耐先bit一聲(一個月前都唔係經常係咁,依家日日都係咁慢先bit聲)
2.入到windows 開左msn 開左firefox 睇左一陣網頁 只係做小小野 就hang左 (都係間唔中..但呢排1個鐘要禁制重開 3次)
3.mouse 同埋鍵盤 hang時都係郁唔到....

好想知道咩事~"~windows又裝過 都係咁
希望有c兄幫下手
感謝

try to use another power supply

2f is right, power supply is the very suspective

屋企部機用緊510w
屋企有個400w
夠唔夠用呢 會唔會消嫁?
我真係唔係好清楚~"~怪我愚蠢既問題

回復 5# AV死刑犯
windows xp3
CPU :INTEL Q8200
DISPLAY:9800 GTX+
ram:kingston 2GB 800 DDR2 X2
gigabyte g41/ich7,fsb 133
handise:seagate 500 gb sata

我仲可以係邊到睇到d資料??
佢hang 機 佢好似睇心情咁...我又冇開d咩程式
可以一開機之後聽首歌咁簡單 都可以hang
有時佢玩幾個鐘都唔hang
佢hold定左個畫面..冇藍畫面

回復  AV死刑犯
windows xp3
CPU :INTEL Q8200
DISPLAY:9800 GTX+
ram:kingston 2GB 800 DDR2 X2
gigabyte ...
winds2009 發表於 2010-4-26 20:46

may be ram 就黎壞
check 真 d

係咪bio setting 呀?
唔見有Unganged mode/ganged mode
可唔可以教下我係邊到可以見到佢地呀?
感謝