唔識SET BIOS發揮唔到條RAM...HELP

小弟係一個新手...最近買左3條 Kingston DDR3 2000 C9 6GB RAM
同埋技嘉新底板...X58A UD3
但我裝左條RAM後...我試過好多SET法...都唔能夠...正常開機...
E家只能夠SET到1333左右...所有CL值AUTO...
我試過用X.M.P個個功能...BISO 自己SET到1866 同2000度仲有佢自己調電壓...但都一樣開唔到機...

到底我要點SET條RAM先可以正常發揮到2000速...?調CL值又試過...上電壓到1.65又試左
只要速度高過1600就唔可以正常開機...
我已經試左成日...請指教...到底要點SET><
附圖多張希望幫到
十萬個唔該

條RAM LABLE上寫住CL幾 @幾V電先?

zerolamhk 發表於 2010-5-4 06:40

CL9 1.65

zerolamhk 發表於 2010-5-4 06:40

但我試過咁樣SET...之後係開唔到機...要等佢RESTART BIOS

你入win睇下auto d voltage 係幾多. 應該係auto d voltage有問題. 我同你用應唔多一樣config, i7- 930, kingston 2000 c9, giga x58a udr3. 行 ram 1870 c8 1.64v. 如果set auto d voltage 會亂曬, ram 直上1.79, qpi又會太低... 所以最好自己set.

你入win睇下auto d voltage 係幾多. 應該係auto d voltage有問題. 我同你用應唔多一樣config, i7- 930, kin ...
jason_ccf 發表於 2010-5-4 09:30

O...唔該哂師兄...E再試下先...仲有幾個問題想問...
咁你個除頻比係SET左幾多?2:10      2:11個D?
1.64V係SET DRAM VOLTAGE無錯啦?
另外你CL值係AUTO定點?

你入win睇下auto d voltage 係幾多. 應該係auto d voltage有問題. 我同你用應唔多一樣config, i7- 930, kin ...

漏o左最主要個PART o既電壓無講

我E家較左1.62V...
比例2:10...
CPU由133升到180超到3.8G...帶動左RAM上1800...就正常開到機...但CPU熱左好多--"
但比例只要SET2:11就唔可以正常開機了...真難搞

都正常的, 條ram 話自己1.65v 行2000, 甘你比1.62v佢佢就罷工都好難怪佢 有時差少少就係差少少架啦~
你先試下外頻唔好超, 用返佢xmp行2000, test下條ram就知有無問題啦.
小小題外話, 你cpu溫度都仲ok, 不過好似北橋高左d, check下d通風會好d.

都正常的, 條ram 話自己1.65v 行2000, 甘你比1.62v佢佢就罷工都好難怪佢 有時差少少就係差少少架啦~
你 ...
jason_ccf 發表於 2010-5-4 14:55

我想知你RAM SET左個比例係2:10定2:12?
同埋有師兄話要SET咩UNCORE...即係D咩--"你有無SET??