[大難題] 百思終得其解 不能安任何win OS.

首先… 講講我部腦ge spec 先...
CPU: Core i7 920
MB: Gigabyte X58-extreme
Ram: Kingston 2GB
VGA: XFX GTX285
PSU: FSP EVEREST 1010W
HDD: WD CAVIER BLACK 640G
DVDRW: Pioneer 22X

在家中… 不能安windows
試左winxp/vista/7. 全部都係去到完成安裝的那個step. 即刻reboot.
部機不能安任何OS. 感覺就是像一隻被困的豹… 真慘…

於是… 把心一橫… 覺得RAM VGA MB係最高危…
把MB, RAM, VGA, CPU 1併拎左去代理… 睇下邊樣死…
可是… 發現… 全部都運作正常… 還能夠係佢果度… 安win7 w/ no error 仲run到3D Mark 添… Orz.

真的百思不得其解… 問左代理的engineer 都話我的case 很rare…
唯一可能的就是HDD,
可是… 花了一個整整的晚上… 試了3個hdd… 情況沒有改善… 而且神奇的是… 我把其中1個hdd 放落其他機… 竟然可以run到completing installation OMG.

那… 剩下來的是PSU了… 可是… PSU的可能性… 各位人兄可以解釋下嗎… 在我的情況… 再加上FSP的用料… PSU 應該是最不應該出事的那個…

各位人兄… 你地覺得我e個case 係因咩事… 令到任何OS 都安5到…
真的好灰了… 試盡所有的options.. 剩下的就是PSU..

PS… 所有可以換的wire… 都已換了全新… excl. PSU wires.

最後… 原來PSU真係令到部機不斷的reboot... 安唔到任何windows TT (#20)

你個case都真係幾特別.....
會唔會係有d硬件撞左呀?
不過我諗重新開機似係ps/供電問題....
亦唔排除短路問題....
你有無試過..用usb裝window...
當然....咩辦法都試下啦~

試淨 PSU 未試, 就換另一個試埋佢啦, 或者真係 PSU 有問題呢

你個case都真係幾特別.....
會唔會係有d硬件撞左呀?
不過我諗重新開機似係ps/供電問題....
亦唔排除短路問 ...
rainless 發表於 2010-5-11 02:22

55~. 不過ps/供電問題會constantly 出現係果個specific timing ma?
PS. 我聽日會拎ps去代理整… 我大拿拿用成千幾銀買返黎… 竟然會連windows 都安5到

另外我想問下如果拎去FSP代理整… 要拎d咩?

55~. 不過ps/供電問題會constantly 出現係果個specific timing ma?
PS. 我聽日會拎ps去代理整… 我大拿拿 ...
kailand 發表於 2010-5-11 02:28

其實你去到邊個位會boot機?
次次都係個個位??

拎上代理一定要拎單~
我諗你最好要求佢換個隻新牛俾你啦~

回復 5# rainless

對… 次次都係果個位… TT

1. 有無換過光碟機試
2. Clear CMOS,不要超頻,用default setting裝Windows
3. OS CD/DVD是否用慢速燒

1. 可是… 發現… 全部都運作正常… 還能夠係佢果度… 安win7 w/ no error 仲run到3D Mark 添… Orz.

2. 可是… 花了一個整整的晚上… 試了3個hdd… 情況沒有改善… 而且神奇的是… 我把其中1個hdd 放落其他機… 竟然可以run到completing installation OMG.

1. 係佢果度試就係用佢既 DVD Drive 對吧?
2. 只係其中一隻hdd得?

睇左上面既情況,我覺得似乎係你個DVD Drive問題,或者係 drive同隻碟唔夾
你隻OS 碟係原裝正版定自己燒的?

你可以試下換過隻DVD Drive 或換過隻碟
或者改用USB黎裝

回復 8# alax

DVD Drive? 但係佢全程都read wor. 同埋我試過only 用hdd boot 機,, problem still exists. TT

My OS disk is directly downloaded from MSDN. 係其他機完全install 到><

有冇試過用碟機行 WinPE?