急求!!跪求!! 死底版可以點救?(用番舊HDD)

有冇方法可以換完底版後直接用舊HDD,唔洗重裝?
跪求!! 萬分感謝

買番一模一樣就得啦

最好買番差唔多年代o既mb....
我試過690v轉o左做770g 都唔駛再裝過windows...

唔同 chipset (N--->A, A--->N) 都得

1) 穩陣先 bak up 左舊 hard disk, 換完新版可用 Hiren's Boot CD 做, 切不可首先用舊 hard disk, 否則有問題神仙難救

2) 用 Windows 安裝碟 boot 機, 揀 repair, 不是重新安裝 ---> 不會 Format, 安裝在舊 Windows folder

3) 完成後再補安裝有關 drivers

我用此方法做過超過 10 部機, 全部成功, 不過全部都是 Windows XP, Windows Vista, Win 7 唔知得唔得

切不可首先用舊 hard disk boot 機 !

切不可首先用舊 hard disk boot 機 !
peacehoperisc 發表於 2010-8-10 13:06

ok,我試試,萬分感謝

回復 6# pandahk

我試過 NF2 -----> 轉 VIA 880, SIS 746, 748 直接用舊 hard disk boot 都 OK 無事, 再安裝新 chipset drivers, SIS, VIA ----> NF 2, 3, 4 直接用舊 hard disk boot 藍畫面死

如果你 backup 左, 可先試試

回復  pandahk

我試過 NF2 -----> 轉 VIA 880, SIS 746, 748 直接用舊 hard disk boot 都 OK 無事, 再安 ...
peacehoperisc 發表於 2010-8-10 14:02

我塊舊牌係SIS, VIA
Hiren's Boot CD 入面應該用邊個工具?
Thanks

MS 有個REG KEY, FOR 你換底板唔使重裝~
一般黎講要你成功BOOT 到入WINDOWS 先改到REG KEY,
但係你已換底板,
你可以用一個叫 winternal ERD commander 嘅LIVECD,
BOOT 入個LIVECD 佢會認到你本身個WINDOWS ~
佢認到嘅話, 係可以用佢黎落條REG KEY~

你可以用"REG XP 重裝" 之類嘅KEY WORD 上網SEARCH 下,
會有教學~

MS 有個REG KEY, FOR 你換底板唔使重裝~
一般黎講要你成功BOOT 到入WINDOWS 先改到REG KEY,
但係你已換底 ...
hinhinc 發表於 2010-8-10 14:57

Thanks   i try later