重裝 Windows 也不行?

我用 computer A 的 CPU, MB, RAM, DVD,用 computer B 的 HDD
發覺安全模式都入唔到 Windows (連 Windows Logo 都見唔到)

咁諗住重裝一次,當我入左隻 Disc,用 Disc Boot 起佢,入到一個藍色的畫面,以為無事。
但最後只淨下 左上角 "_" 一直向度閃,等左十分鐘都再無動靜。

請問各位大大,我應該是那個部分有問題?
謝謝!

我用 computer A 的 CPU, MB, RAM, DVD,用 computer B 的 HDD
發覺安全模式都入唔到 Windows (連 Windows  ...
tung0402 發表於 2010-9-29 09:58

好多原因,依機會次序:
1) RAM (用 software test 未必 check 到,我有兩條 ocz 用 software test 成個鐘話 pass, 一行 Windows 耐不耐就 hang, 最後換過兩條 RAM 乜事都無,兩條 ocz 左去 Microworkks 三個星期,昨日先通知話可以反 )
2) Display (獨立)
3) Hard disk (cable 死與唔死之間都試過,用新 cable 試免屣時間)
4) 底版

RAM TEST最好用番WINDOWS內置果個TEST,
選進階MODE

copmputer B  隻harddisk完全正常?

你係咪肯定你隻 boot 碟無問題

好多原因,依機會次序:
1) RAM (用 software test 未必 check 到,我有兩條 ocz 用 software test 成個 ...
peacehoperisc 發表於 2010-9-29 10:12

師兄,你好勁呀!
真係 RAM 有問題,我換左另外兩條落去就 INSTALL 緊 WIN!

謝謝!

回復 6# tung0402

整平機整得多經驗,成班朋友都窮 (自己都係),陳年機平價料,同佢地整得多咪有經驗 !

RAM TEST最好用番WINDOWS內置果個TEST,
選進階MODE
climbw25394 發表於 2010-9-29 10:50

Please elaborate.  Where is the "test"?

Please elaborate.  Where is the "test"?
kenn 發表於 2010-9-30 11:36

回復 9# climbw25394

So, this is applied to Win 7 only?