請問點解我插左個IDE硬碟落部機度會開唔到機?

個硬碟係舊機淨落既...
咁我想存取番d data
但唔知點解我插完之後,boot機,
過左底板logo之後,就有黑底白字,寫話咩nfts資料之類遺失
請問有冇方法可以幫到我存取該硬碟上既資料...?
唔該大家幫幫手><盡可能比任何可行既方法比我試!!!!!唔該

係未無用個新硬碟(有window)黎開機,用左個ide黎開機

係未無用個新硬碟(有window)黎開機,用左個ide黎開機
hihihellohihi 發表於 2010-10-12 22:30

下...會架咩@@?
如果係咁點搞??

入BIOS度設定番HDD既BOOT次序

ok,我試下
係呢度我都應該說明下個狀態...
本身有2個硬碟既,插後情況一樣~
咁個硬碟之前就搞到開唔到機,所以拆左,換部新機
跟住我拎去問啦,d店就話睇到d資料仲係度,但存取唔到...
咁我老豆就試下拎其中一個番佢大陸個fd度整,
咁老豆個fd就開到晒d資料...直頭開遠端協助比我睇...
叫佢教就唔肯教(唔知係咪商業秘密...)
但有一樣野我知,就係應該有得拎番d資料...
另一個硬碟太多個人資料,我老豆都唔放心比佢去整..
所以希望大家幫幫手講下點存取番...

你用咩牌子底版??
先可以教你點入bios set返boot個優先次序

simple way, use an external USB hdd enclosure or a ide to USB adapter.  no need to connect yr old ide hdd to the MB ide port. no need to do anything to bios.

你用咩牌子底版??
先可以教你點入bios set返boot個優先次序
hihihellohihi 發表於 2010-10-13 13:27

asus~

simple way, use an external USB hdd enclosure or a ide to USB adapter.  no need to connect yr old id ...
birdie 發表於 2010-10-13 14:04

sorry for that,i don't have usb cable of hdd =_=

ok,我試下
係呢度我都應該說明下個狀態...
本身有2個硬碟既,插後情況一樣~
咁個硬碟之前就搞到開唔到機,所 ...
aesopq123 發表於 2010-10-13 13:07

應該係Boot次序而已,不用太擔心,set番SATA(OS果隻)果隻上第一就應該可以了
因為IDE會自動去左做第一的,set完save, restart就OK
如果你唔識SET就睇下你有無朋友識,有既搵朋友幫你SET一下都OK

>叫佢教就唔肯教(唔知係咪商業秘密...)
商乜鬼丫,講左比你知佢仲邊有得賺你錢呀