我部netbook入唔到windows, 用安全模式都入唔到

我部netbook model係HP Mini 110-1071TU
今朝用仲好地地
但夜晚用就入唔到windows, 要我先揀↓

-安全模式
-安全模式 (含網路功能)
-安全模式 (含命令提示字元)

-上次的良好設定 (您上一次正常運作的設定)

-正常啟動 Windows

↑無論我揀邊個都會出現藍屏,然後自己reboot

唔知有冇得得救呢?有好多嘢未backup

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME
即係 hard disk 死
快手拆開部機, 拆隻 hard disk 出黎拎去另一部機度救, 救得幾多得幾多

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME
即係 hard disk 死
快手拆開部機, 拆隻 hard disk 出黎拎去另一部機度救, 救得幾 ...
Phil_123 發表於 2010-10-20 01:31

唔係咁嚴重掛:funk:
有冇方法係唔駛拆開部機都做到backup?

用win PE..(行usb)
不過拆出黎最簡單...

我之前部acer aspire one都係咁...不過最後發現係bios撞左...不過data都係無晒

download ubuntu live cd, boot 起後用 try ubuntu, 唔好 install.  然後抄去另一部機或去 external harddisk.

其實我唔係唔想用最簡單拆出黎救hd
我屋企轉哂用mac, 得返1部用咗成8年嘅老爺機
行IDE頭

thx~大家先, 資料好實用, 我有咩唔明再上黎請教大家

其實我唔係唔想用最簡單拆出黎救hd
我屋企轉哂用mac, 得返1部用咗成8年嘅老爺機
行IDE頭

thx~大家先, 資料 ...
kakaming 發表於 2010-10-20 17:04

買條 USB 轉 2.5"IDE/3.5"IDE/SATA 三合一轉換線連火牛, 最平幾十蚊有交易.

買條 USB 轉 2.5"IDE/3.5"IDE/SATA 三合一轉換線連火牛, 最平幾十蚊有交易.
Phil_123 發表於 2010-10-20 22:08

師兄 果條線叫咩名?

師兄 果條線叫咩名?
kakaming 發表於 2010-10-20 23:28

咁樣樣既野, 深水步或者灣仔大把
http://tekgems.com/Products/tg-usb-sata-ide-25-35.htm

咁樣樣既野, 深水步或者灣仔大把
Phil_123 發表於 2010-10-20 23:43

咁黃金/高登咩類型嘅鋪頭會賣?
3C? thx