不明死機....

近來部desktop不停死機...
死機個時個mon即時freeze左
HDD LED無閃
無blue screen....

用過memory test check唔到ram 有問題...
CPU&GPU的temperature 分別係50度和57度左右

無overclock過....

:funk:到底會是什麼問題??

有時hang係我一move個mouse就hang左:funk::funk:

近來部desktop不停死機...
死機個時個mon即時freeze左
HDD LED無閃
無blue screen....

用過memory test ch ...
Tdot 發表於 2011-5-7 15:01

你都話左 "用過memory test check唔到ram 有問題..." 啦.

你都話左 "用過memory test check唔到ram 有問題..." 啦.
mayling 發表於 2011-5-7 22:44

即係邊度有問題???

即係邊度有問題???
Tdot 發表於 2011-5-7 23:02

Check Check 你隻 HDD 是否有 bad sector

回復 3# Tdot

有時RAM有事都未必CHECK倒出黎架
問人借條RAM黎試好過啦

Check Check 你隻 HDD 是否有 bad sector
mayling 發表於 2011-5-7 23:36

windows check話無, 係唔係真係無??

回復  Tdot

有時RAM有事都未必CHECK倒出黎架
問人借條RAM黎試好過啦
wa124 發表於 2011-5-7 23:49

完全係random死機
有時係10min就瓜, 有時開左8個小時都未瓜

windows check話無, 係唔係真係無??
Tdot 發表於 2011-5-8 01:35

用些專門 check 硬碟的軟件或到硬碟機官網下載原廠提供的查軟件

有 ? 條 RAM ? 如有二條 RAM 可分別用一條 RAM開機用吓 , 試耐 D

用些專門 check 硬碟的軟件或到硬碟機官網下載原廠提供的查軟件
mayling 發表於 2011-5-8 20:12
:funk: seagate的software比error我

自己廠出的software都認唔到自己的hdd...