(已解决)[急問] [求解]>>>Microsoft Word 2007…>.<…

情況係敢:

當我新增一個Word檔時, 突然出現如圖中錯誤:

按確定之後能開到一個空白文件….(要為無セ事)….

打佐一大堆野之後Save佢, 再關閉退出了Word….

然後再開啓文件……….

竟然一片空白…>.<…

點算, 又要打過…

其他如Excel....等都無事...>.<

情況係敢:

當我新增一個Word檔時, 突然出現如圖中錯誤:

按確定之後能開到一個空白文件….(要為無セ事) ...
psfish 發表於 2011-5-7 22:01

最好都係重裝OFFICE

回復 2# atwy
其實我都有唸過重裝試試...

不過淨係個Word有此問題,

咁可唔可以淨係裝個Word而唔影嚮其他Office....

皆因裝個Office都幾耐....裝完又要上網Update.....>.<

我個Office 2010都係o甘-_-

剛剛ReSetup了.....都未能解决...>.<...

你試下向 win 7 個 start menu 度打 "%temp%" 或 "%tmp%",睇下有冇野出...
如果見到有一個叫 "Temp" ge folder 就正常。不過你好有可能會見唔到,如果你見到有呢個 folder 出現就幫唔到你...

回復 6# hkm
有兩個....跟住怎呢!

謝謝!

有冇試埋 "%tmp%" ?
你都試下到 "控制台\系統及安全性\系統" → "進階系統設定","進階"→"環境變數..."。向 "x 的使用者變數" 下應該有 "TEMP" 同 "TMP" 的變數,而佢應該都係  "%USERPROFILE%\AppData\Local\Temp"
不過睇你呢個情況唔似 temp ge 環境變數 ge 問題。

回復 8# hkm
打%tmp%時只有看到一個temp,

環境變數.....都無乜野丫....

http://ci-wang.blogspot.com/2007/10/word.html
你郁過ie 個settings 黎 ?