一使用P2P軟件就立即死機

本人一使P2P軟件就立即死機,好似BT,電爐等。唔夠二,三分鐘就會HANG左。本人唔用以上軟件,就可以打足一日機,都會冇事,什麼係掛機咩都唔搞,都可以安全冇事。我懷疑係我二隻HD有問題,二隻都係死雞,一隻320GB,另一隻640GB,都買左都有4年咁制,用左640GB行WIN7 SP1,我重新SET多次個OS,用BT又係立即死機,請問係咪好大機會係HD出現左問題?唔該哂先!

本人個腦

CPU: C2D E6750
RAM: 4GB
VGA: GTX 465
HD: 死雞320GB,640GB
火牛: 600W

我都覺得會係硬碟問題……
用HDTune睇睇先?

隻雞最可疑
試下用另一隻雞BT

我都覺得會係硬碟問題……
用HDTune睇睇先?
FlyingForever 發表於 2011-5-23 21:38

用左黎,二隻野都係去到黃色,要注意

用左黎,二隻野都係去到黃色,要注意
ray7a7 發表於 2011-5-23 21:42

backup 定 DATA 穩陣,快d換個隻

之前幾個月係放係死雞640GB,但好老實,隻野買左唔夠3年,用HD TUNE黎CHECK就要注意,係黃色,反而隻死雞320GB用左5年先係咁,算係咁了~ 黎緊隻2TB HD,買WD定日立好呀?

以下係我用HD TUNE CHECK到二隻HD

之前經常遇到的問題。找了很久都沒找到原因。系統也重裝了幾次。
5M+/s下載時是無問題的。開P2P的話10-30分内會死機(屏幕定住)。
可能是上傳速度的問題。大於1M/s時很高的幾率會死機。
最近限制了軟体的上載速度。情況好像有改善。3個P2P運行5天無意外。

之前經常遇到的問題。找了很久都沒找到原因。系統也重裝了幾次。
5M+/s下載時是無問題的。開P2P的話10-30分 ...
mosin 發表於 2011-5-24 19:49

多謝你的意見先

我之前DL都去過1MB,但都可以平安無事,係最近一個月一用BT,一按個SOFTWAVE就立即死機,什至傳送都係唔夠500KB,用左唔夠二分鐘都會死機,打機,打COD7,AC2果D一日都可以冇問題,可以理解到唔關其他硬件問題,係HD傳寫方面可能有D問題。

比我大約check到個問題係邊,就係我個老冇板係5年之前貨仔,LGA 775個AUSA P35板,P5K-SE,果時買係正正係VISTA出左冇幾耐時黎,都有個VISTA認證咁,我用VISTA個機冇問題,之前係因為自己SET錯D野,搞到要重灌直上WIN7。

其實我用WIN7 都冇問題,又係一打機全日都唔會有問題,係一用BT果D就死機,琴日唯有SET番VISTA,點知個問題就冇出現過,用BT半日都冇死過機,睇黎有時D硬件野有埋MS個OS認證都幾重要。

中間仲以為硬碟有問題,買過二隻新HD,WIN7問題都仲係咁死機。

640果隻應該係線材問題?