請問係咪唔可以晌 2隻 1.5T組成既 RAID 0組合上安裝到 Win XP 或 Win 7 64-bit?

因我搵過資料話要改MBR做GPT先得
但在BIOS內設定RAID時,佢係default用MBR
咁一入裝機碟後
Win XP出藍畫面話harddisk有問題,叫用chkdsk檢查
Win 7則出現找不到driver畫面,放隻driver碟落去都掃瞄唔到所需driver
就算我改為安裝在IDE HDD,但只要是連著個RAID組合,Win XP就會出藍畫面話harddisk有問題

請問點解救?謝謝各位大師

用緊邊隻 RAID controller?

用緊邊隻 RAID controller?
奶醬多 發表於 2011-5-30 14:04

我只知塊板chipset係
- 北橋晶片 - AMD 790GX
- 南橋晶片 - AMD SB750

你比埋主機板型號方便查詢.

你比埋主機板型號方便查詢.
奶醬多 發表於 2011-5-30 15:41

係哩塊板
http://www.magic-pro.com/product/socketAM2/AKGX-M2.htm

謝謝

可以一試先下載 SB750 的 [AMD AHCI Compatible RAID Controller] Driver.

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/ ... wareitem=ob-63813-1

可以一試先下載 SB750 的 [AMD AHCI Compatible RAID Controller] Driver.
奶醬多 發表於 2011-5-30 16:19

謝謝

Compatibility:  Microsoft Windows Vista, Microsoft Windows 7 (32-bit), Microsoft Windows 7 (64-bit), Microsoft Windows Vista (64-bit)

係咪即係要好似以前XP咁
要爆開哩個exe file,整定一隻碟
到Win 7問drivers時再塞入去?

謝謝

回復 7# hc26e

Yes. 一般叫 F6 碟.

回復  hc26e

Yes. 一般叫 F6 碟.
奶醬多 發表於 2011-5-30 16:45

但裝Win7都有得按F6嗎?
我已經冇floppy drive,可以點搞?

謝謝

但裝Win7都有得按F6嗎?
我已經冇floppy drive,可以點搞?

謝謝
hc26e 發表於 2011-5-30 17:01

好像USB都ok,唔肯定