打機時 畫面定左 滑鼠鍵盤無反應,得返聲 過多陣loop怪音

1年機齡
winxp sp3
i3 530
kingston pc3-10700 DDR3 2GB
NVIDIA GEforce GTS250

http://www.youtube.com/watch?v=l ... ure=player_embedded
d聲好似咁

有時用chrom上網睇睇下片話壞shockwave , 要關閉(已更新)
唔強制熄就無事 一強制熄個chrom就lag到畫面定左

係咩壞?

回復 1# phreeoni

咁樣死機,似係顯示卡過熱,有無檢查過打機時系統及顯示卡溫度?

注意要保持機箱清涼

回復  phreeoni

咁樣死機,似係顯示卡過熱,有無檢查過打機時系統及顯示卡溫度? ...
艾弗 發表於 2011-6-1 19:38

GTS 250
6x-7x 到
D人話GTS250 咁正常?

注意要保持機箱清涼
ja8 發表於 2011-6-1 22:22

CPU 48度..
MB 25
HDD 42

張NVIDIA GEforce GTS250係咪用緊原庒散熱膏
建議你換一換散熱膏

張NVIDIA GEforce GTS250係咪用緊原庒散熱膏
建議你換一換散熱膏
ming83000 發表於 2011-6-1 23:27

原庒散熱膏?
咩黎=,=
姐係茶d膏落去??我未膏過 人地砌的
如果幫張顯卡加風扇可行嗎?

其實有冇人試過咁而解決到
因為依個問題都煩左半年
有人話hdd死, 又有人話ram壞 又人叫我修復XP

回復 7# phreeoni

你連散熱膏都唔知係乜
咁樣你最好拎去俾人睇和整

Display用3D Mark 跑跑佢
HDD 用HD TUNE CHECK S.M.A.R.T 同埋搵壞區
RAM 就用MemTEST 一般黎講500%已經夠晒

Display用3D Mark 跑跑佢
HDD 用HD TUNE CHECK S.M.A.R.T 同埋搵壞區
RAM 就用MemTEST 一般黎講500%已經夠 ...
love19901109 發表於 2011-6-2 01:54

Memtest同mentest86+用咩唔同??
我琴日用memtest86+ check 唔到有error(佢話check左廿幾次)
HDD我用hd tune pro check左錯誤掃瞄無事...S.M.A.R.T點check架?
Display我用3Dmark06 run過半粒鐘都無事..定係有咩特別野set?