買左個2.5吋 seagate 500GB harddisk 開唔到機

小弟貪細買左個2.5吋 seagate 500GB harddisk
諗住裝系部desktop 上用
順利分好driver  set 埋 c:\ active

但系點都開唔到機喎

裝過晒 win2003  win XP  wip PE 都系唔得

開機只系一條底劃綫閃下閃下  好像無裝過OS

有無人知咩事呢?!

部機仲有冇其他HDD???
順帶問多句,乜底板嚟?
有冇其他card reader, usb device插住??? 試試抆埋其他野單一隻hdd boot睇睇

無其他Harddisk 插住
原本系用一個maxtor 160GB 開機無問題

個2.5吋 我試裝左系第二部機一樣系boot 吾起

底板 ASUS P5K-E

小弟貪細買左個2.5吋 seagate 500GB harddisk

但系點都開唔到機喎

裝過晒 win2003  win XP  wip PE 都系唔得

開機只系一條底劃綫閃下閃下  好像無裝過OS

有無人知咩事呢?!
kui 發表於 2011-6-1 23:53

你用什麼 Program
Format 隻 2.5吋 seagate 500GB harddisk

set 埋 c:\ active 唔等於已經 Bootable

...
kui 發表於 2011-6-1 23:53

"裝過曬 win2003  win XP  wip PE 都系唔得"
係唔係成功裝到先???

多謝甘多位回覆

我試左用PQ  8  PQ 7  同埋原本個win 2003 分driver set active

都系吾得

我無重新裝一次windows 都系用ghost Copy 上去

之前其它HDD 都work 喎

我開左機過左BIOS 後 就好似等緊boot 起CD 假假個狀態甘個系等耐都無反應

我系無插DVD boot 的

如果系無system 系入面甘都會提我無野boot

但系呢隻2.5 HDD又無

換左两部desktop 同埋notebook 都系甘