部電機成日無啦啦自己restart (唔係藍畫面)...

部機都用左成年幾一直都冇事發生, 最近就成日無啦啦自己reboot (有時未入到window就reboot, 有時就用左幾個鐘先reboot), 唔知點算, 請各師兄打救
-已試過重插所有制
-已換散熱膏
-已清完塵
-已檢查冇爆cap
-有一個hd經常7x度唔知關唔關事, 但用左年幾都係咁, 一路冇事 (已試唔插此hd, 都係有事)
-已試開機箱, 應該唔關散熱事

有勞各師兄!

Power supply: Corsair VX 550
Operating System: Windows XP Professional (5.1, Build 2600) Service Pack 3
System Manufacturer: Gigabyte Technology Co., Ltd.
       System Model: GA-MA770T-UD3P
               BIOS: Award Modular BIOS v6.00PG
          Processor: AMD Phenom(tm) II X2 545 Processor,  MMX,  3DNow (2 CPUs), ~2.6GHz
             Memory: 3326MB RAM
    DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
DX Setup Parameters: Not found
     DxDiag Version: 5.03.2600.5512 32bit Unicode

回復 1# hunghung

請先留意 REBOOT 是否屬於 藍畫面 BSOD STOP ERROR. 還是其他硬件影響的問題.

脹cap?

仲有用咩火牛??

多謝幾位師兄先
回復  hunghung

請先留意 REBOOT 是否屬於 藍畫面 BSOD STOP ERROR. 還是其他硬件影響的問題. ...
奶醬多 發表於 2011-10-9 13:06

唔係藍畫面, 係重新開機=]

脹cap?
denary 發表於 2011-10-9 13:18

已檢查, 冇爆cap=]
仲有用咩火牛??
hihihellohihi 發表於 2011-10-9 16:16

火牛係corsair VX 550=]

一般硬碟不人會有7x度高溫
我部機24x7
3隻硬碟都係暖暖地
有兩個建議  
一, 打開機箱蓋    如果冇事就是你個箱應該廢棄處分
二, 打開機箱蓋都仲係咁    換過第二隻硬碟啦
如果冇記錯的話一般硬碟工作溫度唔會超過5x度
你隻硬碟應該瓜咗 (裝windows 哥隻)

硬碟7X度:funk:
正常情況下它不會活多過3個月...

thanks 兩位師兄!
一般硬碟不人會有7x度高溫
我部機24x7
3隻硬碟都係暖暖地
有兩個建議  
一, 打開機箱蓋    如果冇事就是你 ...
15灰熊 發表於 2011-10-10 07:33

開左機箱都有事=/...試過唔插問題hd都係會自動重開.
硬碟7X度
正常情況下它不會活多過3個月...
Wing6456 發表於 2011-10-10 07:48

haaa...我都好奇怪, 但係用左咁耐都係生存緊.

可能係cpu散熱裝得唔好

先 check 下windows event logs, 確認佢唔係bsod 先
可能佢係bsod 但你睇唔到就restart