電腦文件消失和高cpu使用率

一直彈出"系統已從嚴重錯誤狀態中修復"                                                                                                                                                                     BCCode : 1000008e     BCP1 : C0000005     BCP2 : A9E563BE     BCP3 : AB0448F4
BCP4 : 00000000     OSVer : 5_1_2600     SP : 2_0     Product : 256_1     

到底發生什麼原因

我原本explorer.exe一直高佔用cpu,大約50%-100%
導致explorer.exe的原因我不知道,因為我昨天一直沒問題,是今天才出現的,沒下載過什麼今天
然後我掃毒後,都沒掃到什麼(用ava掃)

我重開機,然後就一直彈這"系統已從嚴重錯誤狀態中修復"

雖然現在因出現"系統已從嚴重錯誤狀態中修復"
explorer.exe的問題還存在
可是我不知發生什麼事現在,是否中毒了??

詳細內容如上面的數字
到底如何處理

用系統還原有用嗎???

BCCode: 1000008e 多數係硬件相關問題, 你成部機係乜規格, 用乜火牛, 行緊乜 Windows?

BCCode: 1000008e 多數係硬件相關問題, 你成部機係乜規格, 用乜火牛, 行緊乜 Windows? ...
Phil_123 發表於 2012-2-29 19:30

會唔會係我張顯卡問題??
因我之前張顯卡都有少少問題
硬件問題除了顯卡我想不到其他原因
不過我張顯卡重用到,都懶得去換,再加上之前都無e個問題出現
係用左幾個月,今日先出現,可能未必同顯卡有關

行xp

又或者會唔會因為之前個explorer.exe令到硬件過熱??因為他去到100%cpu使用,重拖左成粒鐘
會唔會因過熱令到硬件出問題???

會唔會係我張顯卡問題??
因我之前張顯卡都有少少問題
硬件問題除了顯卡我想不到其他原因
不過我張顯卡重 ...
soskai 發表於 2012-2-29 19:33

顯卡有乜少少問題?

你成部機係乜規格, 用乜火牛?

試下用 AIDA64 睇下 CPU 及顯示卡溫度

顯卡有乜少少問題?

你成部機係乜規格, 用乜火牛?

試下用 AIDA64 睇下 CPU 及顯示卡溫度 ...
Phil_123 發表於 2012-2-29 19:40

AIDA64咩來???

我無

AIDA64咩來???

我無
soskai 發表於 2012-2-29 19:46

軟件
http://www.aida64.com/

軟件
Phil_123 發表於 2012-2-29 19:47

我應該下載邊一個版本???

應該唔關溫度事
可能硬件or軟件上有問題

應該唔關溫度事
可能硬件or軟件上有問題
EyeOfMagic 發表於 2012-2-29 20:04

點先查到係軟件定硬件問題??

我應該下載邊一個版本???
soskai 發表於 2012-2-29 19:52

Extreme Edition