每 天 都 有 籃 畫 面 ( 已解决,多謝各師兄幫手 )

每天開機後10分鐘內就會出現籃畫面,

長按機箱開關掣Mon畫面熄了,但機箱電源燈還亮的,火牛及機箱風扇都在轉,關不到機!

之後按Reset掣之後重開機就冇事,一直用了一天都冇出現籃畫面,

但到明天開機10分鐘內,就又會出現籃畫面,已經好幾天!

沒有新加硬件,

有冇解救方法 ?  Thank You !

經常籃畫面會傷硬碟嗎

有冇超頻 ?
RAM or Hard disk 有冇 Error ?

回復 1# 酸到暈

傷硬碟就唔會  不過file system好易炒
可能係壞ram,  你搵memtest86+ 試試

樓主有無用 ramdisk supercache之類的軟件?
試下將pagefile 移除,再係另一個partition set pagefile 睇下有無改善

有冇超頻 ?
RAM or Hard disk 有冇 Error ?
cykwok 發表於 2012-3-31 17:49

冇超頻 !未籃畫面前都有Hard disk Error

樓主有無用 ramdisk supercache之類的軟件?
試下將pagefile 移除,再係另一個partition set pagefile 睇下有 ...
manz 發表於 2012-3-31 18:15

我冇用到 ramdisk supercache等等的軟件!

c7 error 試下換條cable
我之前試過不斷 藍畫面, 又係c7 暴增 , 換左條cable 一切正常

回復  酸到暈

傷硬碟就唔會  不過file system好易炒
可能係壞ram,  你搵memtest86+ 試試 ...
icarus-c 發表於 2012-3-31 18:03

Thank ! 剛試完, 沒問題

試下將pagefile 移除,再係另一個partition set pagefile 睇下有 ...
manz 發表於 2012-3-31 18:15

Thank ! 已經更改了

c7 error 試下換條cable
我之前試過不斷 藍畫面, 又係c7 暴增 , 換左條cable 一切正常 ...
manz 發表於 2012-3-31 18:35

X2
裝拆硬件要先關機斷電
重插 Hard disk cable->唔得->插另一個 SATA port->唔得->換一條 SATA cable
唔得->Backup data->Scan hard disk error or Hard disk 有保用去代理商 check