回復 19# tomtomtompk

先要delete all partations,再花點時間"完整格式化"& repair bad sector(如有)後
裝windows再試 

回復  tomtomtompk

先要delete all partations,再花點時間"完整格式化"& repair bad sector(如有)後 ...
stamp3010 發表於 2012-4-2 19:01
我沒有整分區. . .

在"電腦"按格式化不行,是不是要下載一些軟件?

維修損壞的磁區?(格式化之前?)

回復 22# tomtomtompk

有無用過USB to SATA/IDE cable接駁HD去叧一部腦

有無用過USB to SATA/IDE cable接駁HD去叧一部腦
stamp3010 發表於 2012-4-3 01:46

無. . .

呀,我記得la,可能關呢件事. . .

之前我朋友就想幫我分硬碟,點知衰左,之後我用番正版碟整番,但係多左一個100MB既分區,咁我就覺得佢左住,就上網睇教學刪. . .但是當中出了些問題. . .應該就關呢件事. . .

即係宜家我只要格式化硬碟之後再重裝windows7就ok?安windows的時候是不是有得分埋區?有無安全的格式化軟件介紹?宜家打算入曬D緊要野落隻手指到,先重裝. . .

極有可能係bad sector

如果HDD果個燈成日長著
就幾乎肯定

我都試過, 係主機板壞. 冇得CHECK, 換左塊板就搞掂

我都試過, 係主機板壞. 冇得CHECK, 換左塊板就搞掂
uwantwant 發表於 2012-4-3 02:12

唔會掛應該係硬碟,之前搞過好多野. . .試下格式化左先係咪求其係上網下載D格式化的軟件就行?

塊版都要成千銀. . .又要換死得-_-"點夠錢買喇叭

回復 24# tomtomtompk

多左一個100MB既分區有用架,總之先照前述方法去做......(用USB to SATA/IDE cable接駁HD去叧一部腦,完整格式化先)

多左一個100MB既分區有用架,總之先照前述方法去做......(用USB to SATA/IDE cabl ...
stamp3010 發表於 2012-4-3 02:18

(用USB to SATA/IDE cable接駁HD去叧一部腦,完整格式化先)恕小弟不明白?
我沒有第2部腦

我的電腦知識麻麻的真係唔該師兄你

再裝返落原本部腦,然後用Win7 boot CD起機重灌