點解重裝windows7後都係會lag死?

我之前都係度發過帖,宜家間中一開機,就lag死係入卓面果下(準備入卓面果下,隻滑鼠變左圓圈郁唔到,要係機箱到按重新開機制才無事),之後我就重裝windows7,都係有這問題出現,到底點樣解決

我已經試過重裝RAM,火牛,硬碟,同埋用CCleaner刪左一D唔用既野. . .

NOD32 4亦都試過刪左再開機試過,都係會lag死

配置:
MSI P67A C45
i5 2500
colouful gtx570
Kingston 4gb ram x2
corsair AX750
日立1TB
windows7家用進階版

用了一年點解電腦次次都要玩我

我朋友話我應該就係硬碟出左問題,建議我上網下載一些軟件,再格式化硬碟. . .再重裝(我上次重裝windows7沒有格式化就這樣裝,之後再刪番old windows個File)

咩硬件 講埋啦
用左幾耐d野
moonok22478 發表於 2012-3-31 21:36
已補回. . .唔該曬

又係你
換完火牛又有事?
cheung428 發表於 2012-3-31 19:03

火牛無事到唔知邊度出事了

點解會lag死既-_-"係唔係我D驅動程式出左問題?

你都好黑仔
下次 你都系買廠機算了
排骨 發表於 2012-4-1 12:32

廠機差好多咪搞-_-"下次會小心D

開10次機,可能有3-4次會lag死咁la,之後重開機就無事,但係我都想上黎問下咩事姐

睇黎都係無咩結果

貌似gpu故障
eyet 發表於 2012-4-1 09:16
唔係硬碟咩?

Lag死完機之後睇下windows 個event log
睇下有無特別的error message
天玄鳥 發表於 2012-4-2 11:57
咁又無波

我都試過,呢D情情况九成幾係HD問題
stamp3010 發表於 2012-4-2 00:58

格式化再重裝會唔會好D?

有無第二隻HD試下重灌
stamp3010 發表於 2012-4-2 00:56

就係無

回復  tomtomtompk

先要delete all partations,再花點時間"完整格式化"& repair bad sector(如有)後 ...
stamp3010 發表於 2012-4-2 19:01
我沒有整分區. . .

在"電腦"按格式化不行,是不是要下載一些軟件?

維修損壞的磁區?(格式化之前?)

回復  tomtomtompk

有無用過USB to SATA/IDE cable接駁HD去叧一部腦
stamp3010 發表於 2012-4-3 01:46

無. . .

呀,我記得la,可能關呢件事. . .

之前我朋友就想幫我分硬碟,點知衰左,之後我用番正版碟整番,但係多左一個100MB既分區,咁我就覺得佢左住,就上網睇教學刪. . .但是當中出了些問題. . .應該就關呢件事. . .

即係宜家我只要格式化硬碟之後再重裝windows7就ok?安windows的時候是不是有得分埋區?有無安全的格式化軟件介紹?宜家打算入曬D緊要野落隻手指到,先重裝. . .