部機hang 死左, 唔知係乜原因

話說半年前format + repartition 部機
裝完win 7 後, 用BT or dropbox 時好高機率會hang 死
成個畫面定格, mouse/keyboard 乜反應都冇
如是者用左半年
到昨日, 直頭入左windows 後10秒就馬上hang 死
於是重裝阿哥部機用緊, 冇問題o既win 7
用左1日, BT, dropbox 用到
反而係開itunes + HD tunes + 上網時, 又hang 死
請問有冇ching 知係乜野問題?
附上HD tunes check 完o既結果, 問題係咪出在HD 上?
thanks 各位
Untitled 2.jpg

睇唔到圖

圖已重上
thanks

全套配備丫唔該
pro266 發表於 2012-4-7 00:23

牛: Delta Serverpower 550W
CPU: Intel Core 2 Duo E7200 @ 2.53GHz
MB: ASUS P5K SE/EPU
Display card: Nvidia GeForce GTS 250 1Gb
Ram: Kingston 2GB 800MHZ DDR2 x 2
HD: Seagate Barracuda 500GB 7200rpm 32MB SATA

hang 機時聽唔到D機件有咩特別o既怪聲
仲有冇其他資料要提供?
thanks

建議isolate測試個別硬件的問題。

假設不是死底板(呢個最難check),hang最有能是RAM同HD有關。

1. 只插底板同RAM,用 memtest86+ 測試 RAM;
2. 1 OK後加插HDD,用 Seatools 測試 HD

以上兩步在DOS mode下進行,避免windows不穩影響結果。

看測試結果決定下一步。

多數ram有閒題, 試下一條一條ram測試

我覺得一係ram有事, 一係HDD有事

多謝樓上咁多位ching o既意見, 今晚等我check 完ram 同 hd 再向各位報告

HDD開始有B仔,又有壞軋,換HDD啦