經常lag到得mouse郁到,係個廢M4 SSD出問題,定係RAM出問題?

部電腦愈用愈多問題!仲要係衰到用SSD都係咁
Spec:Crucial M4 64GB SSD (FW:0009)
CPU:Intel Core 2 Duo E8200
MB:GIGABYTE GA-P43-ES3G rev 1.1
RAM:Kinston DDR2-800 2GB + ADATA DDR2-800 2GB (呢條已經換過一次,ADATA啲嘢唔係幾好架咋)

三分鐘唔埋兩分鐘就同你lag幾廿秒,得番滑鼠郁到 (有時停喺度成分鐘都有,甚至要reboot);
個Chrome成日停喺度沒有回應,又係要等幾廿秒先正常 (甚至自己同我閂埋);
Load個「我的電腦」,又lag都要等幾廿秒,好似啲data前世未load過咁!我又冇較HDD休眠!

我試過抆走其中一條RAM交替咁試,抆走是但一條都係咁!

究竟係個SSD係廢啊?定係條RAM有問題啊...

似中毒,試下重將window la

你個CONFIG仲好過我部P4機
拎黎同你換又點話LOL

如果連普通用 CHROME 上網都 LAG 幾十秒,似係 OS 或軟件問題居多,使下用 FIREFOX 睇吓有無相同問題,同埋留意吓隻 SSD 唔好裝得太滿 DATA,最少留返一兩成空間,如果都重有問題就考慮下BACKUP 左啲有用 DATA 先然後重裝 WINDOWS,應該唔關RAM事。

快 d update M4 個 firmware 到最新版先
http://www.crucial.com/support/firmware.aspx

之後試下 update 部機所有 driver 到最新版.

重裝 Windows 並唔係解決電腦問題既方法.

快 d update M4 個 firmware 到最新版先

之後試下 update 部機所有 driver 到最新版.

重裝 Windows 並唔 ...
Phil_123 發表於 2012/4/7 10:23

我買M4嗰陣一番嚟係FW0002,之後我自己update去FW0009,即刻入廠
所以我唔敢自己update FW啦

如果連普通用 CHROME 上網都 LAG 幾十秒,似係 OS 或軟件問題居多,使下用 FIREFOX 睇吓有無相同問題,同埋 ...
onc999 發表於 2012/4/7 09:50

FireFox食RAM好似仲多過Chrome喎...

如果連普通用 CHROME 上網都 LAG 幾十秒,似係 OS 或軟件問題居多,使下用 FIREFOX 睇吓有無相同問題,同埋 ...
onc999 發表於 2012-4-7 09:50

最後我部機個CHROME都係唔知點解會無回應
睇落似係FLASH問題?

FireFox食RAM好似仲多過Chrome喎...
beenoliu 發表於 2012-4-7 15:13

CHROME食得多D

你個chrome乜版本?