[石器電腦石器問題]突然出現unable to control a20 line xms driver not installed

後面仲有句 himem.sys is missing 之類。(其實都係果幾句啦。)

os 係win98 se. 電腦本身完全冇郁過hardware, 真係要話有既,就係由4:3 mon 換左做闊mon, 其餘既都只係換左普通既keyboard 同mouse.

我已經試過:
1. copy 開機碟入面既himem.sys 落 c:\windows 度
2. autoexec.bat 同埋config.sys 改晒extension 做txt.
3. raname config.* configg.*
4. rem 晒config.sys 入面既野。

通通解決唔到問題,我已經投降,等高手打救。

試一試以下網站的方法:
http://bbs.nsysu.edu.tw/txtVersi ... /M.842252039.A.html
http://www.pchelpforum.com/xf/th ... sel-a20-line.24377/
最壞情況看來以升級方法重新安裝 Windows 吧。

嘩!Win98行到而家算係咁囉
夠512M Ram不如轉XP把啦

試一試以下網站的方法:

最壞情況看來以升級方法重新安裝 Windows 吧。
hkaiw 發表於 2012-4-9 17:04

呀唔記得講埋:出事之前config.sys 入面果行就不嬲都係device=c:\windows\himem.sys /testmem:off /m:1 出事之後改番做c:\windows\himem.sys 都唔得,至於/machine 呢樣等我遲d 先試。

嘩!Win98行到而家算係咁囉
夠512M Ram不如轉XP把啦
eeeuser 發表於 2012-4-9 20:14

就係唔夠512MB! 師兄有冇sdram 施捨下?

回復 5# 俾膠超

唔Work既有兩條,送俾你到唔要啦,如果$30蚊接受得到,係新高登買條256M加夠512M啦

回復  俾膠超

唔Work既有兩條,送俾你到唔要啦,如果$30蚊接受得到,係新高登買條256M加夠512M啦 ...
eeeuser 發表於 2012-4-9 21:01

壞既都要喎,我可以試下整,問題係幾多MB? 因為d ram slot 已經用盡。

回復 7# 俾膠超

好呀,我有條二手512M,買翻黎已經唔work,豪俾你

回復  俾膠超

好呀,我有條二手512M,買翻黎已經唔work,豪俾你
eeeuser 發表於 2012-4-9 22:01

你好人做到底,寄上黎得唔得?
同埋另一條幾多MB?

回復 9# 俾膠超

唔寄啦,你等睇我PM你