有冇師兄/高手可以俾啲意見究竟係咩事呢 ? MB / RAM / CPU / PSU ?

CPU:AMD 240 AM3 好似係咁上下 , 唔係太記得型號了
MB:ASROCK 880GMH/USB3 R2.0
RAM:ADATA DDR3 1333 2GBx2 (前)
    SAMSUNG DDR3 1333 4GBx4 (後)
PSU:ACBEL 430W (前)
    SILVERSTONE 430W (後)

前:
用用下熄自動熄咗。之後著唔番, 只係一襟 POWER, CPU 風扇會轉一陣就熄, 其間係冇聲冇畫面。

中:
CPU/RAM(前)/PSU(前)放係第二件底板冇問題 , 完全正常運作。
880GMH 攞去 觀塘 ASROCK 一插即著 . . . .冇嘢講 唯有攞走 當正常啦!我唔好彩 >_<

後:
880GMH 配/CPU/RAM(後)/PSU(後) 一插POWER CABLE 就會著風扇, 又係一陣就會熄。不過 襟POWER 就冇反應。要斷電再攞鈕電池先會轉一陣又熄。
諗諗下會唔會係 SHORT 到地啦。攞件板出嚟用番原配果塊粉紅色發泡膠墊底, 情況一樣。再攞份報紙墊底,居然成功入到BIOS ....咁咪鬆咗個CPU底座睇下囉! 裝番就墊報紙都係轉一陣就熄。

有冇師兄/高手 可以俾啲意見 究竟係咩事呢 ? 件板係仲有保 , 但係再攞上去 又著到咪得個攪字 ? 點好呢 ?

我有塊底板又係:一襟開掣風扇會轉一陣就熄
我都想知有乜事(火牛,cpu,ram試過全關事)

我有塊底板又係:一襟開掣風扇會轉一陣就熄
我都想知有乜事(火牛,cpu,ram試過全關事) ...
popo 發表於 2012-6-18 16:37

佢係壞我都知 ! 最慘係攞到上代理佢著到個下『攞胆』嘛 山長水遠 . . . .唉

CPU/RAM(前)/PSU(前)放係第二件底板冇問題 <--- 係唔係用同一個電制/拖板
樓主試下裸跑+唔插開機制果D線  然後SHORT下開機果2支針試下???

CPU/RAM(前)/PSU(前)放係第二件底板冇問題
marcolee1314 發表於 2012-6-18 17:25

後已經係 唔插CASE 開關 , 就咁SHORT 底板 PIN

未祼個陣 就一插POWER CABLE 就自動著機 , 轉 一陣就會熄。祼就詳見內文『後』

RAM~~~~~~~~~~

睇嚟有時間行開 a-shop 上去 試下先得 !

我有塊底板又係 一襟開掣cpu風扇會轉一陣就熄, 逐一換晒火牛,cpu,ram試過, 再試埋裸跑都係cpu風扇會轉一陣就熄. 因為已過保,  我都唔知點辦.

我有塊底板又係 一襟開掣cpu風扇會轉一陣就熄, 逐一換晒火牛,cpu,ram試過, 再試埋裸跑都係cpu風扇會轉一陣 ...
DLeung2008 發表於 2012-6-19 00:44

唉 . . . 又嚟多件 MSI 880GM E41 . . . . 問題係cpu fan 淨係曉轉 . . . 冇嘢睇
1) MB+CPU+RAM , 都係 cpu fan 淨係曉轉 . . . 冇嘢睇/冇聲
2) 全機吸塵 火酒 擦膠 換散熱膏 . . . . 結果一樣
3) 原火牛 再換火牛 一樣
4) 換火牛+MB+CPU 一樣
5) 淨板都係咩都冇反應 唔响唔剩 . . .  

咩事呀 ? 又釘板呀 ? 唔係嘛 ? 打風地獄

我有塊底板又係 一襟開掣cpu風扇會轉一陣就熄, 逐一換晒火牛,cpu,ram試過, 再試埋裸跑都係cpu風扇會轉一陣 ...
DLeung2008 發表於 2012-6-19 00:44

過咗 . . . 唯有同情 我家陣有保都 唔上唔落啦. . . .吹漲